Stora skåp

Transportbilsguiden

Stora skåpbilar

I Transportbilsguiden har vi listat tolv stora skåpbilar som alla finns i versioner med totalvikten 3,5 ton. En av de stora skåpbilarna är kinesiska Maxus e-Deliver 9 (bilden till vänster), som är en stark utmanare till de etablerade fordonen.

I och med att K.W. Bruun Autoimport AB tog över importen av Citroën i Sverige i januari 2022 påverkades försäljningen positivt. Man startade från extremt dålig försäljning, varför det fortfarande går trögt för vissa modeller. Främst gäller det den största modellen Jumper.

En ny och snålare motorserie är en av tre nyheter för uppdaterade Fiat Ducato. De andra är att den kommer med eldrift under 2022 och att Fiat i Sverige fått en ny importör i form av Bergé Auto. Det senare innebär en viss förvirring när det här skriv i december 2021 med en blank hemsida. Återförsäljarna får hålla kunderna varma.

Den stora nyheten för Ford Transit är att den till våren 2022 börjar säljas även som elbil med två kraftiga elmotorer. Den svagaste på 135 kW/184 hk och den starkare på hela 198 kW/269 hk. Med ett batteri på 68 kWh skall den enligt WLTP klara 31,7 mil och bilen kan ladas från 15- till 80 procent på 34 minuter med en snabbladdare på 115 kW. E-Transit tillverkas med eldrift i de flesta skåpstorlekarna och även som chassi.

Att Iveco Daily uppdaterats syns på en ny grill, men intressantare är att 2,3-litersmotorn drar nu 6 procent mindre bränsle och att en ny sexväxlad manuell växellåda bidrar till 15 procent högre vridmoment. 2,3-litersmotorn har kombinerats med samma koppling som 3,0-litersmotorn, vilket ger ökad hållbarhet.

Att Man TGE tappar I försäljningen betyder inte att det på något sätt skulle vara något fel på bilen. Tvärt om. Det handlar om en blygsam försäljningsorganisation I Sverige. Som bekant ingår MAN I den stora VW-koncernen och bilen är helt identisk med VW Crafter, vilken är den näst mest sålda bilen I storleksklassen.

Efter Transportnytts provkörning av den eldrivna kinesiska 3,5-tonaren Maxus e-Deliver 9 är det bara att konstatera att de etablerade eldrivna 3,5-tons bamsingarna har fått en fullvärdig utmanare.

Nya motorer, hämtade från Mercedes personbilsprogram, är den största nyheten för Mercedes Sprinter. En fyrcylindrig 2,0-litersmotor som bland annat används i Mercedes E-klass. De fyra effektuttagen är 84 kW/114 hk, 110 kW/150 hk, 125 kW/170 hk och 140 kW/190 hk. Ytterligare en nyhet är en niostegad automatlåda, även den hämtad rån personbilssidan.

Det gamla namnet Interstar kommer tillbaka när Nissan nu uppdaterar stora Nissan NV400. En bil som är producerad hos Renault och som är tekniskt jämförbar med koncernsyskonet Renault Master.

Nya Opel Movano tillverkas inte längre hos Renault som en version av Renault Master utan i samma fabrik på den italienska östkusten som de tre övriga Stellantisbilarna i storleksklassen, alltså Fiat Ducato, Peugeot Boxer och Citroën Jumper. Den erbjuds i fyra längder och tre höjder med skåpstorlekar från 8 till 17 kubikmeter.

Den är dyr och har relativt kort räckvidd. Över 1,3 miljoner kronor. Alltså nya Peugeot E-Boxer i sin mest avancerade version. De eldrivna mindre skåpen, Partner och Expert, har vi redan stiftat bekantskap med. Samtliga av Stellantis batteridrivna bilar i den stora klassen är på gång. Alltså Peugeot Boxer, Citroën Jumper och Opel Movano vilka har samma importör. Fiat Ducato, marknadsförs av Bergé auto.