Små skåp

Små skåpbilar

Små skåpbilar är fordon som rymmer upp till fyra kubikmeter. Totalvikterna kan vara ända upp till 2,5 ton och vissa modeller klarar laster på över 800 kg. I Transportbilsguiden ingår 15 små skåpbilar, däribland Ford Transit Connect (bilden till vänster).

Addax N1 ser ut som det fordon, klassat som ”motorredskap”, som den härstammar ifrån. Eldrivna Addax N1 är dock registrerad som lätt lastbil med en topphastighet av 70 km/tim.

Från att ha fört en tynande tillvaro i Sverige under senare år satsar nu den svenska importören på märket vilket har visat sig i registreringssiffrorna. Berlingo är nu den femte mest sålda i storleksklassen och knaprar in på koncernkollegan Peugeot Partner som är tredje bäst sålda bil i klassen.

Beträffande Fiat Dobló är den största nyheten att Fiat från den 1 november 2021 fick en ny importör i form av Bergé Auto. Beträffande modellen Dobló har den fått en blygsam uppdatering i form av motoranpassning till den senaste utsläppsnormen Euro 6D-Final. Dessutom kommer den i en Trekking-version med off-road utseende.

I dagsläget är Ford Transit Connect den näst mest sålda transportbilen i ”Caddy-klassen” i Sverige efter totaldominerande VW Caddy. Det här är extra intressant, eftersom Ford och VW kommer att samproducera tre av sina lätta lastbilsmodeller och där VW från årsmodell 2023 kommer att bygga Ford Transit Connect.

På lastbilsmässan i Hannover 2016 hittade vi en märklig liten transportbil undangömd i ett hörn. Det var prototypen till en ny svensk eldriven lätt lastbil, då kallad Carvia PRO4. Efter många turer rullar nu serietillverkade bilar på de svenska vägarna.

Nya Mercedes Citan tillverkas i två längder med tre dieslar, två bensinmotorer och en elmotor varav den senare anländer under andra halvåret 2022. Vid årsskiftet 21-22 fanns enbart de två starkaste dieslarna att köpa i Sverige med det korta axelavståndet. Liksom tidigare byggs bilen hos Renault men Mercedes har förändrat fronten med mjukare linjer, sin egen grill och egna strålkastare.

Helt nya Nissan Townstar är en nyhet med modifikation. Den är nämligen tekniskt identisk med nya Renault Kangoo Van och nya Mercedes Citan, kosmetiskt omdesignad i fronten. Nissan avstår dock från dieseln och satsar enbart på bensin- och eldrift.

Tänk bort sidorutorna så har du utseende på nästa och helt nya Ford Transit Connect i skåpversion. En bil som inte kommer ut på marknaden förrän 2023.

Att Opel Combo förses med samma elmotor som helsyskonen Peugeot Partner, Citroën Berlingo och PSA-byggda Toyota Proace City är modellens enda nyhet inför 2022. Motorn lämnar 100 kW/136 hk och i kombination med en batterikapacitet på 50 kWh uppges eldriften räcka för en körsträcka av 26 till 27 mil. Prestanda är goda. Den gör 0-100 på 11,2 och 11,7 sekunder och toppfarten anges till 130 kilometer i timmen.

Nyheten för Peugeot Partner är att den nu går att köpa i Sverige med eldrift. Peugeot Partner är fortfarande bästsäljaren i Sverige av Stellantis tre samproducerade transportbilar i den minsta klassen. Alla med samma importör, alltså K.W Bruun Automotive AB.