Små skåp

Transportbilsguiden

Små skåpbilar

Små skåpbilar är fordon som rymmer upp till fyra kubikmeter. Totalvikterna kan vara ända upp till 2,5 ton och vissa modeller klarar laster på över 800 kg. I Transportbilsguiden ingår 15 små skåpbilar, däribland Ford Transit Connect (bilden till vänster).

Nya Renault Express är till utseendet lik nya Kangoo Van, men är i verkligheten en gammal bekant i nypressad kostym, marockotillverkade Dacia Dokker. Plattformen, och hela skåpet bakom hytten, är samma som tidigare. Dieseln på 1 461 cm3 och 70 kW/95 hk känner vi igen från Dokker, nu kompletterad med en svagare version på 55 kW/75 hk. Båda enbart med sexväxlad manuell låda.

Tillsammans med systerbilen Mercedes Citan har nya Kangoo Van utsetts till ”Van of The Year 2022”. Efter vår första provkörning bedömer vi att nya Kangoo är konkurrenskraftig i transportbilarnas minsta och försäljningsmässigt största storleklass. Den förra generationen levde på övertid och tappade sin marknadsposition. Nu ligger Renault åter där man hör hemma på tredjeplatsen i registreringsstatistiken.

Suzuki Jimny är en närmast kultförklarad terrängbil i lågprissegmentet som i sin senaste version under namnet Torakku endast säljs som lastbilsregistrerad i Sverige. Trevlig som leksak, men värdelös som ett fungerande arbetsredskap.

Toyota Proace City ingår liksom större Toyota Proace i ett samarbete med Stellantis, Peugeot-Citroën-Fiat-Chrysler på transportbilssidan. Ett företag som samproducerar kvartetten Peugeot Partner, Citroën Berlingo, Opel Combo, Toyota Proace City och i framtiden även Fiat Dobló. Bilarna är tekniskt identiska.

Förra årets största transportbilsnyhet, den femte generationen av VW Caddy, är sig lik inför 2022, förutom att elversionen har utgått till förmån för kommande VW Buzz. Det ryktas dock om Caddy som laddhybrid.