Medelstora skåp

Transportbilsguiden

Medelstora skåpbilar

Här hittar du info om 13 medelstora skåpbilar. De har vanligen skåpvolymer på mellan fem och åtta kubikmeter. Totalvikten ligger vanligen på 2,5-3 ton. På bilden bästsäljaren Peugeot Expert.

För två år sedan var det hela havet stormar beträffande Citroën i Sverige. Under 2021 blev det ordning på torpet när K.W. Bruun Autoimport AB tog över importen vilket innebär att de tre Stellantis-märkena Citroën, Peugeot och Opel nu har samma importör i Sverige. Även det fjärde transportbilsmärket i Stellantis-koncernen, Fiat, har fått en ny importör i Berge Auto.

En Peugeot-Citroën-byggd Fiat Scudo blev en Renault-byggd Fiat Talento som nu åter blivit en Peugeot-Citroën-byggd Fiat Scudo. Turerna i bilbranschen kan synas outgrundliga. Förklaringen den här gången är samgåendet mellan Fiat och PSA som blev till Stellantis.

På personbilssidan har steget mot rena elbilar gått via laddhybrider. På den lätta lastbilssidan går man direkt till 100 procent eldrift. Med två undantag, Ford Transit Custom PHEV är en av två laddhybriden i serieproduktion. Räckvidden är i bästa fall 4,17 mil på el och upp mot 50 mil med el-bensin.

LEVC VN5, kinesiska Geelys londontaxi i transportbilsversion, nu går att köpa i Sverige. LEVC står för London Electric Vehicle Company. Det handlar om en hybrid som alltid drivs på bakhjulen av en elmotor men som även har en liten trecylindrig bensinmotor. Denna fungerar i praktiken som en generator och laddar bilens batteri vilket är på 31 kW. Elmotorn lämnar 110 kW/150 hk.

Maxus e-Deliver 3 är 2021-års uppstickare på elbilsmarknaden med 327 registreringar under januari-december vilket betyder en fjärdeplats efter gamla Renault Kangoo, nedlagda Nissan eNV200 och nya Peugeot e-Expert. Totalt handlar det om 2 712 registreringar av ett tjugotal modeller.

För ett år sedan uppdaterades Mercedes Vito vilket utseendemässigt innebar en lätt omarbetning av grillen. Den främsta nyheten hittade vi under huven för de bak- och fyrhjulsdrivna versionerna. Det är den upplagan av Vito som fortfarande är aktuell.

Det gamla namnet Primastar kommer tillbaka när Nissan nu uppdaterar medelstora Nissan NV300. Bilar som är producerade hos Renault och som är tekniskt jämförbara med koncernsyskonet Renault Trafic. Utseendemässigt innebär förnyelsen att Primastar försetts med en ny grill, nya ledstrålkastare och att 17-tums lättmetalfälgar finns som tillval.

Den tredje generationen av Opel Vivaro byggs numera av Opels ägare Stellantis och bilen är en synnerligen nära släkting till Peugeot Expert, Citroën Jumper, Toyota Proace och senare under året även en Fiat. Tidigare byggdes bilen av Renault som en version av Renault Trafic.

Av fyra tekniskt jämförbara och samproducerade bilar är det Peugeot Expert som för närvarande säljer bäst i Sverige. De övriga tre är Peugeot Expert, Citroën Jumpy och Opel Vivaro. Och under modellåret tillkommer även en Fiat-version.

2022-års upplaga av Renault Trafic är lätt förnyad och känns igen på en ny front med ledstrålkastare och med ny inredning. Priset börjar på 366 125 kronor och klättrar sedan uppåt beroende på modell och utrustning.