Den första generationen lanserades 1970 med en liten luftkyld tvåtaktsmotor under huven. Nu är den japanska tillverkaren inne på fjärde generationen – och lanserar en ny modell utan baksäte! 

Snart sagt alla transportbilsmärken på Europamarknaden erbjuder eller lovar att inom kort erbjuda eldrivna modeller. Så även denna europeiska tillverkare som ska erbjuda sin stora skåpbil med två olika batteristorlekar.

Den lätta lastbilen VW Amarok blev först ut när VW inledde sitt tekniska åtgärdsprogram efter manipulationsskandalen. Varken prestanda, förbrukning eller koldioxid påverkas.

 Volkswagens dieselskandal innebär att 32 560 lätta lastbilar återkallas i Sverige. Dessutom kommer VW i Sverige inte att leverera Caddy med Euro 5-motor förrän mjukvaran är uppdaterad. Bilar med Euro 6-motorerna berörs inte. Motorerna finns idag på nya personbilar och kommer på lätta lastbilar i slutet nästa år.

Transportbilsmässan "Bilar som jobbar" arrangerades på Stockholmsmässan 22-25 januari. Med facit till hands har Transportnytt ställt frågor till Bercos vd och tillika LCV-föreningens ordförande, Jim Wallström, samt till Ulf Neumann, vd hos System Edström, företaget som var mässans initiativtagare.

VW och Citroën bjöd på bilnyheter och bland skåpinbyggarna har utbudet av praktiska lösningar som lastslädar, dubbelgolv och utdragslådor blivit större. Bercos nya lättare volymskåp fick också ordentlig exponering på mässan Bilar som jobbar, 22-25 januari i Stockholm.

Vi fortsätter på elbilstemat och rapporterar om att DHL i ett pilotprojekt siktar på en helt eldriven distributionsbilsflotta i Bonn 2016.

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, är en av 10 samarbetspartners i ett samfinansierat EU-konsortium som arbetar för att ta fram nästa generations elektriska transportbil. Den första körbara prototypen av elbilen Deliver visades på Fisita World Automotive Congress i Maastricht i början av juni. Projektet startades i november 2011 med målsättning att minska miljöpåverkan i tätorter med 40 procent.

För två år sedan tittade vi på VW Caddy med eldrift. Nu har vi provkört och konstaterar att bilen verkar färdig för produktion. Men, den kallas fortfarande för "koncept".På transportsidan slutför VW ett tvåårstest med sju eldrivna VW Caddy Maxi i samverkan med förbundshuvudstaden Hannover. Bilar som utseendemässigt inte skiljer sig från en diesel-Caddy och som har motsvarande lastkapacitet och lastvolym.

Nya Nissan NP300 Navara är faktiskt den 12:e generatioen av små pickuper från det företag som från början hette Datsun. Det är 80 år sedan den första introducerades. I Sverige var Nissan i många år marknadsledande i pickupsegmentet. I dag har man halkat på efterkälken. Med den helt nya Navara-versionen  är det i varje fall inte bilens fel om man inte lyckas återta sin position.

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Köpa ny transportbil?

tbg 2020

Transportbilsguiden 2020

Med alla transportbilar
upp till 3,5 ton

Pris 60:-

Beställ den här.