Över 2 000 svenska åkerier kontrollerades, och runt 1 400 av dem ställdes inför krav på förbättringar. Det är facit av Arbetsmiljöverkets granskning som pågått i tre år.
Branschen är relativt svårt utsatt, med 13 skador per 1 000 sysselsatta att jämföra med ett snitt som är under hälften. Från 2008 till 2012 ökade antalet skador inom transportbranschen med 18 procent.
– Arbetsmiljöverket ser att säkerhets- och arbetsmiljöarbetet inom transportbranschen utarmas allt mer, säger inspektören Gabriel Sanz.
Verket ser förklaringen inte minst i att konkurrensen mellan olika åkerier har skärpts. Vid upphandling försummas personalens arbetsmiljö och arbetstider. Små transportföretag ofta är i beroendeställning till större och till speditörer.
Branschen transport, såsom Arbetsmiljöverket avgränsar den, innefattar såväl lagerarbete med truckar som slamtömning, järnvägstransporter, flyttjänster, dagstidningsleverans med mera. Klart mest utsatta är lastbils- och långtradarförare, med mer än 80 procent av de anmälda arbetsskadorna. De vanligaste skadeorsakerna är att ramla, exempelvis från flak eller lastbryggor, eller på till exempel is och snö, samt att tappa kontrollen över fordonet. Även truckförare är en riskutsatt grupp.
Många av de besökta företagen lämnades med ett antal punkter på sina åtgärdslistor. Totalt formulerade Arbetsmiljöverket cirka 7 000 krav på branschens företag. Nära 4 000 avsåg gällde sådant som policydokument, riskbedömningar och introduktion av nyanställda. 1 800 gällde medicinska/sociala aspekter. Nära 1 000 krav hade tekniskt fokus, avseende bland annat maskiner, lyftanordningar, truckar och andra fordon.
Transportnytt skrev förra året om Arbetsmiljöverkets kontroll av lagermiljöer i södra Sverige. Där fick åtta av tio nedslag.