Så mycket minskade flygtrafiken ifjol

Arlanda flygplats, med Sky City och utrikesterminalen. Foto: Swedavia Arlanda flygplats, med Sky City och utrikesterminalen. Foto: Swedavia

Den pågående pandemin fick flygresandet i Sverige att under 2020 minska till samma nivåer som under tidigt 1980-tal.

Reserestriktioner och ekonomisk kris i pandemins spår satte brutala avtryck i hela flygbranschen under förra året:

För helåret 2020 minskade flygresandet vid statliga Swedavias flygplatser med 74 procent, eller drygt 30 miljoner resenärer, till 10 255 000 resenärer jämfört med 40 157 000 resenärer under 2019. Inte sedan början av 1980-talet har flygresandet i Sverige legat på nivåer kring 10 miljoner resenärer under ett enskilt år.

– Flyget har drabbats extremt hårt av pandemin och den eskalerande smittspridningen med åtföljande reserestriktioner innebar att antalet passagerare minskade med 86 procent under december, säger Swedavias vd och koncernchef Jonas Abrahamsson.

Han ser dock tecken på en ljusning:

– Det finns förutsättningar för en begynnande normalisering och en återhämtning för flygresandet inför sommarsäsongen. Men utvecklingen är helt beroende av pandemin och de stora vaccinationsinsatser som nu görs. Vi räknar därför med fortsatt stor osäkerhet vad gäller efterfrågan på flygresor framöver och att pandemin även i år kommer att ha en betydande påverkan.

Publicerad 2021-01-12 06:50

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!