Nu är plastpallen på frammarsch

Helpall Grå, en lastpall enligt Europapall-standardmått helt tillverkad i plast. Foto: Svenska Retursystem Helpall Grå, en lastpall enligt Europapall-standardmått helt tillverkad i plast. Foto: Svenska Retursystem

De är hygieniska, är mycket lättare och de håller längre. Det är förklaringen till att livsmedelsbranschen föredrar plastpallar – och nu har godkänt standardmodellen Helpall Grå för användning till frysta produkter.

SRS Helpall Grå – tillverkad helt i plast – har precis godkänts av ICA, Coop, Bergendahls, Lidl och Axfood för användning till djupfrysta produkter.

Både Svenska Retursystem och samtliga grossister har gjort egna riskanalyser och noggranna tester av Helpall Grå för att säkerställa att pallen är säker även i fryst miljö. Med hjälp av forskningsinstitutet RISE har bland annat friktionstester genomförts. De visar att Helpall grå fungerar minst lika bra som en träpall i frysmiljö.

Fördelarna med att använda en plastpall som Helpall Grå är flera och betydande för livsmedelsbranschen, säger Svenska Retursystems kommunikationsansvariga Brita Forsström:

– Helpall Grå kan tvättas och snurrar i snitt 100 varv i livsmedelsindustrin. På grund av de höga hygienkraven skickas en träpall ofta vidare för användning i andra branschen efter ett fåtal varv i branschen.

En annan fördel med plastpallen Helpall Grå som man på Svenska Retursystem betonar är att den är cirka tio kilo lättare än en standard Eurpoapall i trä.

– Dert gör att arbetet med plastpallen blir lättare och att lastbilstransporterna får lägre lastvikter, vilket sparar bränsleförbrukning och därmed koldioxidutsläpp, förklarar Brita Forsström.

Helpall Grå har en beräknad livslängd på 15 år.

– Men om pallen är hel så är det inga hinder att den fortsätter att användas även efter femton år, och Helpall Grå går att reparera, tillägger Brita Forsström.

FAKTA Svenska Retursystem
Ägs till lika delar av Dagligvaruleverantörers Förbund (DLF) och Svensk Dagligvaruhandel (SvDH).

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2020-11-19 09:45 Uppdaterad torsdag, 19 november 2020 10:55

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Cron Job Starts