Hector Rail blir störst på att köra rundvirke

(Bild: Tor Egil Riedels Strand CC) Hector Rail uppger att man är störst i Europa på transporter av rundvirke med totalt sex miljoner kubikmeter. (Bild: Tor Egil Riedels Strand CC) Hector Rail uppger att man är störst i Europa på transporter av rundvirke med totalt sex miljoner kubikmeter.

Med kort varsel har Hector Rail tagit över transporterna åt Trätåg sedan Rush Rail gått i konkurs. Totalt handlar det om transporter av 2,5 miljoner kubikmeter rundvirke till Stora Ensos och Billerud Korsnäs bruk i Mellansverige.

Redan före jul kommer Hector Rails trafik åt Trätåg att vara igång. Avtalet mellan Trätåg och Hector Rail är femårigt. Några av de större bruken som trafikeras av Trätåg är Kvarnsveden i Borlänge samt Skutskär och Gruvön i Grums. De större virkesterminalerna är Lomsmyren i Mora, Vansbro samt Ljusdal.

Enligt ett pressmeddelande från Hector Rail kommer Trätågs nät att trafikeras av moderna elektriska lok med kapacitet att dra långa och tunga tåg. De kan både fjärrmanövreras på terminalerna och köras utanför kontaktledningsnätet. Mats Nyblom som är avgående vd på Hector Rail säger att det nya avtalet med Trätåg innebär att Hector Rail är Europas största transportör av rundvirke, med en volym på totalt sex miljoner kubikmeter.

Rush Rail gick i konkurs på egen begäran tidigare i december. Företaget har haft ekonomiska problem i åtminstone ett halvår enligt Sekotidningen. Dessutom har det pågått en ägarstrid med riskkapitalbolaget Bure. Rush Rail har hyrt flera av sina lok från Bure.

Mats Udikas E-mail:
Publicerad 2016-12-20 14:31 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!