Den norska emballagespecialisten Smart Retur siktar på att bli en fullfjädrad nordisk aktör för returemballage av alla slag.
Norska Smart Retur har köpt det svenska pallföretaget PSRS som ett led i ambitionen att skapa en nordisk aktör inom logistik för alla typer av emballage.
Köpet omfattar hela PSRS verksamhet som när den integrerats med Smart Returs befintliga lager i Sverige kommer finnas på elva orter, vilket enligt företaget gör att man blir landstäckande.
PSRS startades 2012 av Linus Näsström och Andreas Lagerbäck 2012 och består av fyra samverkande företag inom emballagehantering, från transport, lager och bemanning till tillverkning och entreprenad. De heter Pallservice Production Sweden, PSRS Resource, PSRS Sweden och PSRS Solutions.
De sammanslagna företagens årsomsättning i Sverige kommer hamna på omkring 200 mkr.
– Vi tänker vara ledande i att sätta fart på konsolideringen av träpallar och returemballage i Sverige, säger Søren Eriksen, Smart Returs grundare och koncernchef, till tidningen Moderne Transport. Vi har ett pantsystem för att hålla ordning på pallar, lådor och allt. Det kommer att kunna tillföra dem värde.
Smart Retur startade 2001 under namnet Waba Europaller, bytte namn 2017 och har sedan dess utvecklats snabbt inom emballagehantering i både Norge, Sverige och i Danmark. Samtidigt inledde då Smart Retur ett samarbete med Svenska Retursystem, SRS. I Norge samarbetar man med Norsk Lastbærer Pool, NLP, som är den norska dagligvarubranschens motsvarighet till Svenska Retursystem, SRS.
– Många av våra kunder har stora volymer och utnyttjar stordriftsfördelar, så om vi ska betjäna den branschen är det naturligt att tänka i samma banor. En aktör som täcker Norden passar affärskedjorna bra för då kan de undvika onödiga returer mellan länderna, berättar Eriksen vidare, liksom att planer finns för Finland.
I september i år köpte Smart Retur också det danska logistik- och containerföretaget Interlog som döpts om till Smart Levert. Containerdelen ska skiljas ut till en egen enhet som kan leverera vad företaget kallar kortsiktig, eller taktisk, lagring.