IT-TEKNIK. Mjukvarubolaget Geposit ger sig in i ett getingbo med sin nya ruttplaneringstjänst. Genom att basera tjänsten på sin egen adress- och postnummerdata siktar man på att överträffa konkurrenterna.
Stockholmbaserade Geposit saknar inte direkt konkurrenter när de nu lanserar en ny tjänst för ruttplanering. På marknaden finns det som bekant redan ett antal aktörer, något som Geposit självklart är medvetna om. Företagets vd Axel Beijer känner dock stor tillförsikt över att den nya tjänsten Routing ska locka till sig kunder från såväl e-handelsbranschen som transport- och logistiksektorn.
— Det som gör vår produkt unik jämfört med andra liknande tjänster är att den baseras på vår egenutvecklade och väletablerade plattform för adress- och postnummerdata. Det är ett erbjudande som vi har tillhandahållit sedan företaget grundades 2005, så när vi nu lanserar vår nya ruttplaneringstjänst så kommer kunderna även här alltid ha garanterat korrekta och uppdaterade adresser och postnummer, säger Axel Beijer och tillägger:
— Det innebär att kunden alltid har rätt info bakom de beräkningar man gör i ruttplaneringsverktyget, så att man inte sitter och räknar på adresser som inte finns eller på postnummer som har ändrats. I korthet betyder det att vi minimerar risken för fel.

Central produkt
Adress- och postnummerinformationen har varit central i Geposits verksamhet sedan starten, och efterhand har fler produkter och tjänster baserade på denna affärsidé tillkommit. 2011 lanserades den första digitala postnummerkartan som nu har vidareutvecklats till karttjänsten Atlas, och som enligt Axel Beijer generellt används av kunder med behov av att bygga geografiska områdesindelningar.
— Det kan vara ett företag eller en organisation som har tekniker eller säljare på olika platser i landet, där man behöver bygga en områdesindelning som passar ens specifika verksamhet. Istället för att då använda stora administrativa indelningar som exempelvis län eller kommuner erbjuder vi en lösning där områdesindelningen kan byggas efter postnummer ned på femsiffrig nivå. Det ger en väldigt detaljerad och skräddarsydd geografisk indelning.
Ligger till grund
Denna princip ligger alltså till grund för det nya Routing-verktyget, där kunden dels kan planera egna, smarta rutter och dels kan beräkna räckviddsområden.
— För att ta reda på hur långt det är mellan olika punkter, och då inte bara fågelvägen, lägger man in sina punkter från A till B och vilka stopp du ska göra däremellan. Sedan räknar vårt system ut i vilken ordning man ska lägga sina stopp, vilken väg man ska köra och hur lång tid det tar, säger Axel Beijer och fortsätter:
— Routing är också ett kraftfullt extra verktyg för områdesplanering, där man kan räkna ut hur långt en säljare når om man ska köra i exempelvis en timme. Att på det sättet kunna analysera sina räckviddsområden är ett väldigt bra stöd i vår produkt, där man också kan ändra parametrar som exempelvis vilket fordon man kör och vilket drivmedel man använder. Det kan ju skilja sig mycket om man är ett åkeri på landsbygden med tunga lastbilar eller en last mile-aktör i stadsmiljö med cykelbud.

Citymail första kunden
Första kunden ut till den nya ruttplaneringstjänsten är postoperatören Citymail, som också varit med om att utveckla produkten.
— Det har varit jättebra för oss att ha med Citymail i processen. Vi vill ju kunna erbjuda produkter och tjänster som är av värde för våra kunder, och Citymail har gett oss mycket bra feedback för det ändamålet, säger Axel Beijer och berättar att målet för Geposit är att under årets gång kunna locka till sig 50-60 kunder till den nya Routing-tjänsten.
— Vi har märkt ett väldigt stort intresse för det här, och det är många som har räckt upp handen och sagt ”yes, detta behöver vi”. Exakt vilka kunder kan jag tyvärr inte avslöja, men rent generellt vet vi att de som kommer att ha absolut störst nytta av Routing-tjänsten är företag inom e-handel och omni, och inom transport och logistik. Det kan vara allt från stora lastbilscentraler till mindre budföretag. Och precis som med våra övriga tjänster så riktar vi oss till kunder i hela Norden.
SaaS-tjänster
Samtliga Geposit-produkter är så kallade Software as a Service-tjänster, vilket enkelt uttryckt innebär att kunderna prenumererar på företagets digitala produkter.
— Kunderna kan konsumera våra tjänster via API, webbgränssnitt eller via dataleveranser. Och vad gäller just Routing-tjänsten så kan man antingen ha den som tillägg till vår karttjänst Atlas eller så kan man ha den fristående via API, säger Axel Beijer.
Mjukvarubolaget Geposit — som består av sju anställda plus 2-3 konsulter — är sedan 2015 en del av den större mjukvarukoncernen Progrits, där ett tjugotal liknande bolag som Geposit ingår. Enligt Axel Beijer innebär det att man ingår i ett större sammanhang med möjligheter till samarbeten. Det gör i sin tur att man kan leverera ännu bättre erbjudanden och lösningar för kunderna.

Mycket samarbete
— Inom Progrits finns till exempel företaget Tetrasoft som erbjuder lösningar för komplex rutt- och resursoptimering för större transportföretag. Där finns också Barkfors som bygger avancerade TMS-system, och Idha som jobbar med färdskrivardata och tjänster kring det. Vi samarbetar mycket med varandra, vilket är en stor fördel, säger Axel Beijer, som trots att han bara är 30 år har varit vd för Geposit i lite mer än ett år.
— Det har varit mycket att lära sig, men jag tycker om att ta mig an utmaningar och känna att man klarar av det. Samtidigt som vi är ett teknikbolag så är jag mer ekonom i grunden, så det har varit mycket att lära sig. Men det har gått bra. Och jag visste vad jag gav mig in på, eftersom jag hade jobbat här tidigare vid sidan av plugget, säger han och avslutar:
— Det är ett roligt uppdrag, för som vd för ett relativt litet bolag får man göra lite av varje. Här är man inte bara tränare, utan man är också med och springer därute på planen.
———————————–
FAKTA OM GEPOSIT
Verksamhet: mjukvarubolag med digitala tjänster
Grundat: 2005
Placering: Stockholm
Omsättning: Ca 30 MSEK (inkluderar både Geposit och Postnummerservice)
Anställda: sju (plus 2-3 konsulter)
Mer: ingår sedan 2015 i mjukvarukoncernen Progrits