Wallenius och Stena planerar för att lägga upp fartyg

Uddevalla hamn och Byfjorden utanför hamnen kan åter bli plats för upplagda rorofartyg. (Bild: Wikipedia/Chell Hill) Uddevalla hamn och Byfjorden utanför hamnen kan åter bli plats för upplagda rorofartyg. (Bild: Wikipedia/Chell Hill)

Biltransportören Wallenius Wilhelmsen aviserar att man kommer att lägga upp ett tiotal fartyg och skrota fyra. Färjerederiet Stena Line är också på väg att lägga upp delar av sin flotta. Uddevalla hamn har fått förfrågningar från sju rederier om plats för upplagda fartyg.

I coronakrisens spår så minskar rederierna sina flottor. Den stora biltransportören Wallenius Wilhelmson beräknar att man har en överkapacitet på närmare 15 fartyg. Rederiet kommer därför skrota fyra av sina fartyg som är 24 år eller äldre. Dessutom förbereder man sig för att lägga upp ett tiotal fartyg.

I ett pressmeddelande konstaterar rederiet att det innebär minskade kostnader eftersom äldre fartyg ofta har högre driftkostnader och är mindre bränsleeffektiva.

Wallenius Wilhelmsen kommer också att minska sin personalstyrka i USA och Mexico. Omkring 2500 anställda i den landbaserade verksamheten kommer att permitteras.

Stena Line är ett av de färjerederier som kraftigt minskat sin trafik i Östersjöregionen och stängt ner två av sina linjer. Regionaltidningen Bohuslänningen uppger att Stena kommer att lägga upp något eller några av sina fartyg.

Bohuslänningen skriver också att Uddevalla hamn har förfrågningar från sju rederier som önskar kajplats för upplagda fartyg. Den kommunala hamnen och Byfjorden utanför hamnen användes för upplagda fartyg under 1970-talets oljekris och i efterdyningarna av finanskrisen.

Publicerad 2020-03-26 11:22

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!