Wallenius återför flera fartyg i trafik igen

Två av Wallenius Wilhelmsens fartyg som parkerats i en fjord i Norge i väntan på bättre tider. Foto: Wallenius Wilhelmsen Två av Wallenius Wilhelmsens fartyg som parkerats i en fjord i Norge i väntan på bättre tider. Foto: Wallenius Wilhelmsen

Den pågående pandemin tvingade Wallenius Wilhelmsen att tillfälligt ta 13 procent av sin fartygsflotta ur trafik. Nu tar rederiet hälften av de parkerade fartygen i trafik igen.

Pandemin, som briserade i början på förra året, skapade en ekonomisk kris som drabbat delar av rederinäringen hårt. För norska rederiet Wallenius Wilhelmsen innebar det att man under 2020 tog 16 av sina totalt 123 fartyg ur trafik och fattade beslut om att skrota fyra fartyg.

Nu meddelar Wallenius Wilhelmsen att man kommer att återinsätta nio av de 16 parkerade fartygen i trafik igen. Fartygen kommer att sättas in i trafik igen under första kvartalet i år och då ersätta fartyg som Wallenius Wilhelmsen korttidschartrat från andra aktörer. Sammanlagt är det sju chartrade fartyg som man i år lämnar tillbaka till sina ägare.

De flesta av de 16 fartyg som Wallenius Wilhelmsen tagit ur trafik ligger ankrade i i skyddat läge i fjordar i Norge, utom tre fartyg som enligt rederiet finns i Malaysia.

Att starta upp de parkerade fartygen för tjänstgöring igen tar cirka 3-4 veckor, enligt Wallenius Wilhelmsen. Allt från lager av färskvatten, livsmedel och andra förnödenheter till besättningen ska byggas upp, fartygsmaskineriet ska gås igenom och återstartas, frysar och kylrum ska återstartas för att nämna några exempel.

BILDEN UNDER: De flesta av fartygen som Wallenius Wilhelmsen tagit ur trafik under pandemin har ankrats upp i fjordar i Norge som erbjuder väl skyddade lägen från väder och vind. Foto: Wallenius Wilhelmsen

WalleniusWilhelmsen3

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2021-01-12 08:54 Uppdaterad tisdag, 12 januari 2021 07:01

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!