Samarbete för bättre snabbladdning inleds

Arbetet kommer att utföras på AstaZero utanför Borås. Foto: Polaris Arbetet kommer att utföras på AstaZero utanför Borås. Foto: Polaris

Testanläggningen AstaZero och företaget Polarium ska gemensamt utveckla bättre energilagringslösningar för en effektivare laddning av tunga elfordon. Projektet inleds 2022. 

De två parterna skriver i ett uttalande att den nuvarande infrastrukturen för laddning av elfordon är för gles, särskilt för tunga elbilar i behov av snabbladdning. Det är av denna anledning som man nu inleder forskning, testning och utveckling av lösningar som kan skalas upp för att påskynda en bredare användning av snabbladdning för elbilar. 

Forskning och utveckling
Arbetet inleds under det första kvartalet 2022 och kommer att utföras på AstaZero, som är en testanläggning för det automatiserade transportsystemet som ägs av forskningsinstitutet RISE och Chalmers. Anläggningen är belägen utanför Borås.

— Vi strävar hela tiden efter att utveckla AstaZero. Samarbetet med Polarium gör att anläggningen förutom forskning och utveckling av fordon och transportinfrastruktur även kan möjliggöra forskning och utveckling av nya laddningslösningar. Detta är viktigt inte bara för att möjliggöra högre laddhastighet, utan också forskning och utveckling av kostnadseffektiva nätlösningar och energiförsörjningslösningar för platser som hamnar, säger Peter Janevik, vd på AstaZero, i pressmeddelandet.

Nyckelroll
I pressmeddelandet betonar man att energilagringslösningar kommer att spela en nyckelroll i utvecklingen av laddningsinfrastruktur för elbilar, samtidigt som elförbrukningen och kostnaderna sänks genom energioptimering. Därför, skriver man, kommer användningen av energilagring på lång sikt också att göra det möjligt för operatörer av laddinfrastruktur att samla kapaciteten hos distribuerade energiresurser, inklusive solenergi, för elproduktion.

— AstaZeros unika testbädd är den ledande testbädden för framtidens mobilitetssystem. Vårt samarbete är ett fantastiskt tillfälle att testa nya typer av snabbladdning för att möta efterfrågan och ytterligare påskynda introduktionen av tunga elfordon. Vårt långsiktiga mål är att utveckla flexibla och skalbara laddningslösningar för elfordon som kan hjälpa till att upprätthålla tillväxten av elfordon, kommenterar Maha Bouzeid, chef för affärsutveckling på energilagringsföretaget Polarium.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2021-11-24 10:12 Uppdaterad onsdag, 24 november 2021 10:23

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021

Cron Job Starts