Så drabbar torka Panamakanalen

Vy över Panamakanalen. Foto: Panama Canal Authority Vy över Panamakanalen. Foto: Panama Canal Authority

Vattenbrist har tvingat Panamakanalen begränsa antalet fartyg genom slussarna flera gånger de senaste åren. Nu ska kanalbolaget investera i förbättrad vattenförsörjning.

Problem med vattenförsörjningen längs Panamakanalen de senaste åren har ställt till problem för fartygstrafiken. Vid perioder med låg nederbörd och när närliggande sjöar fått lågt vattenstånd har kanalmyndigheten (Panama Canal Authority – ACP) tvingats begränsa antalet fartyg som passerar kanalen.

Bara fyra år efter att den senaste stora utbyggnaden av Panamakanalen har ACP begärt in anbud till ett nytt gigantiskt byggprojekt – ett vattenförsörjningssystem som ska förbättra möjligheterna för hela kanalsystemet att säkra tillgången på vatten. Det rapporterar nyhetsportalen Maritime-Executive.com.

2019 gick till historien som det torraste året för hela Panamakanalen på 70 år. Då sjönk vattenståndet till kritiska nivåer i Gatun- och Alhajuela-sjöarna som är de två viktigaste vattenreserverna för både Panamakanalen och Panamas dricksvattenförsörjning.

Pierre Kjellin
Tel: 070-334 50 09

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2020-09-08 10:12

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Cron Job Starts