Regeringen vill se längre lastbilar på vägarna

Enligt förslaget ska det bli tillåtet med lastbilar så långa som 34,5 meter. Foto: News Øresund (genrebild) Enligt förslaget ska det bli tillåtet med lastbilar så långa som 34,5 meter. Foto: News Øresund (genrebild)

Så mycket längre kan lastbilarna bli om regeringens ansökan godkänns av EU. 

Regeringen vill göra det möjligt för längre lastbilar att köra på svenska vägar. Därför gör man nu en anmälan om detta till EU-kommissionen, vilket krävs för ett svenskt regeringsbeslut.

Enligt förslaget ska det vara tillåtet med lastbilar så långa som 34,5 meter på vissa utpekade vägar, jämfört med nuvarande maxlängd på 25,25 meter. Lastbilarna ska få köras i högst 80 km/h på de utsedda vägarna. Ett nytt vägmärke ska också införas.

Minskar utsläppen
– Möjligheten att köra med längre lastbilar är efterfrågad av branschen och ger ett effektivare utnyttjande av befintlig infrastruktur. Redan för några år sedan fattade regeringen beslut om att tillåta tyngre fordon på vägarna och nu går vi vidare med lastbilarnas längd. Det här är åtgärder som stärker industrins konkurrenskraft och minskar transporternas klimatpåverkan, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i ett pressmeddelande.

Åtgärden att tillåta längre lastbilar kan enligt Trafikverket minska koldioxidutsläppen från tunga fordon med 4-6 procent.

"Mycket efterlängtat"
Regeringens EU-ansökan välkomnas av branschorganisationen Transportföretagen: 

— Det är ett mycket efterlängtat beslut att regeringen nu kunnat sätta fokus på de åtgärder som verkligen gör skillnad för miljön. En av de billigaste men kanske viktigaste besluten att fatta är möjligheten att transportera med längre lastbilar upp till 34,5 meter. Med längre lastbilar förbättrar vi produktiviteten, trafiksäkerheten och miljön, i ett svep. Det krävs färre lastbilar för att transportera samma mängd gods, kommenterar Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2022-05-09 10:43 Uppdaterad måndag, 09 Maj 2022 11:06

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021