NA-KD lägger sitt nordiska logistikcentrum i Landskrona

Automtionslösningen kommer att få en viktig roll i NA-KD:s nya logistikcentral. (Bild: NA-KD) Automtionslösningen kommer att få en viktig roll i NA-KD:s nya logistikcentral. (Bild: NA-KD)

Näthandlaren NA-KD, grundat av Jarno Vanhatapio, etablerar sin andra europeiska distributionscentral i Landskrona. Det nybildade fastighetsbolaget CH Square bygger en automatiserad e-handelsanläggning på 20 000 kvm vid start.

Modeföretaget NA-KD som är inriktat på näthandel lägger sin nordiska distributionscentral i Landskrona. Företaget som grundats av näthandelsentreprenören Jarno Vanhatapio satsar 100 miljoner på en automatiserad logistikanläggning intill E6. Vid start kommer den att vara 20 000 kvm och vara i drift efter sommaren nästa år. Det är det nystartade fastighetsbolaget CH Square som har fått uppdraget att bygga fastigheten.

NA-KD som grundades för drygt tre år sedan växer sedan start mycket kraftigt, säger företagets operativa chef Oscar von Konow. Kundkretsen finns främst i de tysktalande länderna i Europa, i Benelux och i Norden. Företaget har en distributionscentral i Nederländerna nära gränsen till Tyskland som drivs av en tredjepartslogistiker.

Oscar von Konow beskriver NA-KD:s kärna av kunder som modemedvetna unga kvinnor. Till 90 procent säljer man varor med det egna varumärket.

– Norden är en viktig marknad för oss och genom att etablera distributionscentralen i Landskrona kan vi korta leveranstiderna i Norden med 1-2 dagar. I utvalda områden kommer vi att kunna erbjuda leveranser samma dag.

– När det gäller placeringen så utvärderade vi om vi skulle ligga i södra Sverige eller i Mälardalen. Det beslutet avgjorde i vilken del av landet vi skulle kunna erbjuda samma-dag-leveranser vid etableringen. Men det har också spelat in att Landskrona kommun har varit mycket hjälpsamma och tillmötesgående, säger von Konow.

Distributionscentralen byggs med fri takhöjd på 11,7 meter inomhus och får två entresolplan. Byggytan är 20 000 kvm, men det finns utrymme att bygga till. Etableringen kommer att ge hundratals arbetstillfällen under kommande år.  400 personer beräknas kunna arbeta här när anläggningen är fullt utbyggd. Distributionscentralen kommer att vara automatiserad och den delen av upphandlingen pågår fortfarande.

Det är det nybildade CH Square som har fått uppdraget att bygga. Företaget registrerades i somras med det formella namnet Charmilla Hökerum Square AB. Företaget har startats av bygg- och fastighetsbolaget Hökerum Fastigheter som ägs av familjen Ståhl och fastighetsutvecklaren Charmilla AB som ägs av familjen Lindberg.

Vd är Peter Nilsson som tidigare varit vd på Speed Group och DHL Supply Chain. En rad erfarna logistiker ingår i företagets styrelse. Det är bland annat Alexander Söderberg, tidigare vd på Consafe Logistics. Dessutom finns Mikael Jinglöv och John Gustavsson, som också tidigare haft ledande befattningar på DHL Supply Chain.

– Jag har ju själv suttit på andra sidan som beställare av logistikfastigheter och sett att det funnit ett gap på marknaden när det gäller logistikfastigheter. Det har saknats företag med vår kompetens som kan hjälpa logistikaktörer på fastighetssidan, menar Peter Nilsson.

Publicerad 2019-10-03 12:54

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Mest läst

Cron Job Starts