Mer flexibla kör- och vilotider under en månad

Lastbilsförare tillåts nu under tillfällig tid att köra 13,5 tim under ett dygn. (Bild: Shutterstock) Lastbilsförare tillåts nu under tillfällig tid att köra 13,5 tim under ett dygn. (Bild: Shutterstock)

Transportstyrelsen beslutade den 16 mars att under 30 dagar medge undantag från förordningen om kör- och vilotider.

 – Den pågående covid-19 pandemin utgör en extraordinär omständighet och för att underlätta för transportföretagen har vi beslutat att tillfälligt medge undantag från regelverket under en period av 30 dagar, säger avdelningsdirektör Petra Wermström vid Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Beslutet ger vissa lättnader i reglerna i syfte att skapa större flexibilitet för buss och gods. Den dagliga körtid en förare tillåts arbeta förlängs nu genom undantaget från 9 timmar till 13,5 timme. Undantaget bygger på att körtiden får förlängas om vilotiderna uppfylls:

­– Inom en 24-timmarsperiod ska dygnsvilan vara minst nio sammanhängande timmar. 
– I varje kalendervecka ska finnas en sammanhängande vila på minst 24 timmar. 
– Daglig körtid, körtid per vecka och tvåveckors-gränsen för körtid får utökas så länge kraven ovan uppfylls.

Villkoren för rast påverkas inte av undantaget.

Beslutet gäller alla buss- och godstransporter inom Sverige och förare ska ha en kopia av beslutet med sig i fordonet för att kunna visa det vid en vägkontroll.

Publicerad 2020-03-18 15:53

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Cron Job Starts