Infranode satsar 400 miljoner i containerterminalen i Gävle

Containerkapaciteten i Gävle kommer att närmare att fördubblas genom investeringen från Infranode. (Bild: Gävle containerterminal) Containerkapaciteten i Gävle kommer att närmare att fördubblas genom investeringen från Infranode. (Bild: Gävle containerterminal)

Infranode, som får sin finansiering från främst svenska pensionspengar, investerar 400 miljoner kronor i containerterminalen i Gävle och blir därmed delägare i terminalen tillsammans med hamnoperatören Yilport.

Turkiska Yilport Holding är en globalt etablerad hamnoperatör. Genom investeringen blir Infranode delägare i Yilport Holdings svenska verksamhet både i Gävle och terminalen Stockholm Nord i Rosersberg.

Gävle Hamn är Sveriges tredje största containerhamn och den största på östkusten med en årlig hantering på nära 300 000 teu. Genom investeringen står denna kapacitet nu i begrepp att fördubblas.

När den nya containerterminalen står klar 2020 får Gävle Hamn en kapacitet att ta emot större fartyg och en årlig volym på upp till 600 000 teu. Yilport och dess dotterbolag har ett koncessionsavtal med det kommunala bolaget Gävle Hamn AB för att driva och utveckla hamnen fram till 2046, med möjlighet till en 10-årig förlängning. 

Infranode är ett svenskt företag som investerar i infrastruktur i Norden. Investerare i Infranode är institutioner och pensionsfonder som till exempel KPA Pension, Fjärde AP-fonden och Folksam samt Europeiska Investeringsbanken (EIB). Infranode förvaltar cirka 4,5 miljarder kronor och har kontor i Stockholm och Helsingfors.

 

Publicerad 2019-03-14 11:06

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!