Iggesund låter Mylocs system styra Skärnäs

Vill se detaljerna digitalt.  Foto: Holmen Vill se detaljerna digitalt. Foto: Holmen

Logistik-IT-företaget Myloc får Iggesund Paperboard som kund, för ett system som ska hjälpa till att styra logistiken i Skärnäs hamn. Inspirerat av fabrikers produktionssystem ska det ge digital koll på varorna så att hanteringen kan ske effektivare.

I Skärnäs hamn, som ägs av kartongtillverkaren Iggesund Paperboard inom Holmenkoncernen, hanteras 800 000 ton skogsprodukter årligen. Vid sidan av Iggesunds egna produkter hanteras även gods åt externa kunder. I sammanhanget har Iggesund alltså rollen av hamnoperatör eller tredjepartslogistiker.

Det internetbaserade systemet Myloc Logistics kommer inledningsvis att användas som verksamhetsplaneringssystem för hamnen.

Myloc står från början bakom ett system för bygglogistik, med möjlighet att bland annat matcha inköpsplaner och order med utförda leveranser, så att det exempelvis går att bocka av att allt gods för dagen har kommit. Transportnytt beskrev 2016 hur byggföretaget Arcona använde det vid bygget av SEB:s nya kontor i Solna. Med systemutgåvan Myloc Logistics har företaget sedan närmat sig logistikaktörer såsom operatörer i hamnar och samdistributionscentraler.

En möjlighet i systemet är att leverantörer går in via nätet, lägger in information om leveranser och kan märka godset med etiketter och streckkoder. I så fall räcker det i godsmottagningen att skanna varorna för att systemet ska kunna tala om vilken plats de ska till härnäst. Om leverantören inte använder systemet på det viset, kan logistikoperatören behöva göra mer själv av arbetet med att lägga in varorna i systemet och kanske matcha dem mot exempelvis beställningar. När det väl är gjort är dock idén att det ska förenkla exempelvis tilldelningen av lagerutrymmen och personal, och göra det lättare att fakturera till exempel baserat på varors liggtider.

Anders Bolin på Myloc beskriver det som att systemet i och för sig har funktioner som påminner om lagerhanteringssystem – kopplingen mellan varan och dess plats – men att det mest utmärkande är fokuset på förutsättningarna för flera aktörer i logistikkedjan att dela samlad information om varorna och transaktionerna.

Publicerad 2018-09-13 09:22

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

03 sep
24 sep
IMHX
NEC, Birmingham, Storbritannien.
02 okt
05 nov
05 nov
Cron Job Starts