Explosionen i Beirut: Interpol efterlyser fartygets kapten och ägare

Till vänster Beiruts hamn kort efter explosionen sommaren. Till höger M/V Rhosus 2011 på sin färd i Bosporen. Foto: Mahdi Shojaeian(t v) och Frank Behrends (t h) Till vänster Beiruts hamn kort efter explosionen sommaren. Till höger M/V Rhosus 2011 på sin färd i Bosporen. Foto: Mahdi Shojaeian(t v) och Frank Behrends (t h)

Den förre kaptenen på det fartyg lastat med ammoniumnitrat som exploderade i Beirut förra sommaren är nu efterlyst av Interpol, som även efterlyser fartygets ägare.

Det var den 4 augusti förra året som delar av hamnområdet i Libanons huvudstad Beirut förstördes i en mycket omfattande explosion då 2750 ton ammoniumnitrat exploderade.

Lastfartyget M/V Rhosus, som hade fraktat ammoniumnitratet till Beirut beslagtogs för omkring sju år sedan av Libanons myndigheter, vilka under 2014 flyttade över lasten till lagerlokaler i hamnen. Fartyget övergavs sedan av sin ryske ägare Igor Grechushkin. Senare sjönk M/V Rhosus och har sedan dess blivit liggande på botten i hamnen.

Dagen efter explosionen lovade Libanons president Michel Aoun att de ansvariga kommer ställas till svars. Nyligen meddelade internationella polisiära samarbetsorganet Interpol att man rödflaggat M/V Rhosus ägare Igor Grechushkin och Boris Prokoshev, som var fartygets kapten innan det övergavs. En rödflaggning av en person görs på ett lands begäran och innebär att Interpol begär att det land där den rödflaggade personen befinner sig griper vederbörande för att sedan kunna lämna ut denne till den stat som ämnar dra denne inför rätta.

M/V Rhosus kapten är pensionerad sedan många år och fartyget härrör åtminstone från 1980-talet då det gick under namnet Daifuku Maru.

Det som fick fartyget att explodera tros vara en brand i en lagerlokal vilken i sin tur startade flera explosioner som sedan fick fartygslasten att explodera.

Källor: Marine-Executive, SVT, CNN, NNA

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2021-01-15 11:20 Uppdaterad tisdag, 19 januari 2021 16:07

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!