Dottern Ane Uggla förväntas ta över i Maersk

 Maersk Mc-Kinney Møller har avlidit vid 98 års ålder Maersk Mc-Kinney Møller har avlidit vid 98 års ålder

Skeppsredaren Maersk Mc-Kinney Møller har avlidit, 98 år gammal. Han ledde de ägarstiftelser som kontrollerar den gigantiska rederigruppen AP Møller-Maersk. Hans yngsta dotter Ane Maersk Mc-Kinney Uggla kommer av allt att döma ta över rollen som ordförande i ägarstiftelserna.

Den börsnoterade rederigruppen AP Møller-Maersk omsätter motsvarande omkring 425 miljarder svenska kronor, vilket gör det till ett av Nordens största företag.

I Maersk-gruppen ingår bland annat världens största containerrederi, en tankerrörelse med bland annat Broströms, och ett nätverk av hamnterminaler över hela världen. Maersk-gruppen är dessutom aktivt inom logistiktjänster, oljeutvinning och detaljhandeln.

Av allt att döma kommer Maersk Mc-Kinney Møllers yngsta dotter Ane Maersk Mc-Kinney Uggla att få den viktigaste maktpositionen i Maerskgruppen. Hon utpekas att ta över som ordförande i de stiftelser som äger en stor del aktierna i gruppen. Det är A.P. Møller and Chastine Mc-Kinney Møller Foundation, A.P. Møller Relief Foundation och Maersk Employee Foundation.

I ett pressmeddelande från Maersk-gruppen är det Ane Maersk Mc-Kinney Møller som skrivit minnesorden å familjens vägnar. Ane Maersk Mc-Kinney Uggla är gift med sjöofficeren Peder Uggla och bor i Sverige.

Hon har två söner som båda är aktiva på ledningsnivå i Maersk-gruppen. Den yngre sonen Robert Maersk Uggla är vd för anrika Broström AB. Den äldre sonen Johan Pedersson Uggla är verksam på ledande befattningar inom APM Terminals.

Mats Udikas E-mail:
Publicerad 2012-04-17 18:40 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!