
Den 57 km långa Gotthardbastunneln genom de schwieziska alperna invigdes officiellt i början på juni. I december i år inleds trafiken. Tunneln får en viktig roll särskilt för att korta transporttiderna mellan Rotterdam i Holland och Turin i Italien.
Bygget av Gotthardbastunneln har pågått i 17 år. Den är nu världens längsta tunnel och kommer både att avlasta de schweiziska alpvägarna från godstrafik och korta landtransporterna till Italien till och från övriga Europa.
Den högtidliga invigningen av tunneln ägde rum 1 juni med flera europeiska regerings- och statschefer närvarande.
Gotthardbastunneln förbinder Erstfeld i kantonen Uri med Bodio i kantonen Ticino. Tunneln löper 2300 meter under berget på djupaste stället. I projektet Alptransit ingår också den 15 km långa Ceneri bastunnel som beräknas vara klar 2020. När Ceneri är klar beräknas transporttiderna genom Alperna med tåg bli totalt omkring 1 timme kortare. Tunnelsystemet är tvåspårigt och dimensionerat för 250 tåg om dagen.
Den ursprungliga tåglinjen över Gotthardspasset byggdes i slutet på 1800-talet på över 200 broar och genom ett tunnelsystem genom alpmassivet.
Det schweiziska tågföretaget Hupac som är inriktat på kombitrafik med trailrar och lastbilar genom Alperna räknar med att gynnas av tunnelutbyggnaden. Hupac räknar nu med en kraftfull tillväxt av trafiken genom de schweiziska Alperna. Under 2015 stod Hupacs trafik i stort sett stilla genom Alperna, medan volymerna ökade på andra linjer.
Några konkreta fördelar med den nya Gotthardtunneln för den dagliga driften för Hupac är:
• Pålitligare och väderoberoende transporter.
• Minskning av transportsträckan med 30 km
• Färre stop för att byta lok
• Lägre energiförbrukning
• Minskat underhåll på rullande material.