Miljömärkningen ”Bra Miljöval” lanserar nya, skärpta krav som omfattar både lätta och tunga godstransporter.
Bra Miljöval är en oberoende miljömärkning som drivs av Naturskyddsföreningen. Märkningen syftar till att privata och offentliga upphandlare ska kunna välja transporter med låg miljöpåverkan.
Kraven för godstransporter har funnits sedan 2016 och har tidigare bara omfattat lätta godstransporter. Nu ändras detta till att märkningen även inkluderar tunga godstransporter och nu får namnet ”Lokala godstransporter”.
Bakgrunden är att hemkörning och utkörning av mat och varor har ökat markant de senaste åren, och att man vill få fler aktörer som utför transporter i tätbebyggda områden att kunna minska sin klimat- och miljöpåverkan.
— Med fler transporter i tätort behöver vi skruva åt miljökraven ytterligare. Förutom att utöka märkningen med tunga godstransporter, skärper vi kraven på transporternas utsläpp, klimatpåverkan och förarnas arbetsvillkor. På det viset kan vi ytterligare driva på utvecklingen av ett mer hållbart transportsystem, säger Eva Eiderström, chef för Bra Miljöval, i ett pressmeddelande.
Här är några av nyheterna i miljömärkningen:
– Transporter kan utföras även med större lastbilar.
– Kraven på fordonens utsläppsklass har skärpts. Alla nya fordon ska ha senaste utsläppsklass, som lägst utsläppsklass Euro 6/VI.
– Enbart förnybara drivmedel med mycket låg klimatpåverkan tillåts.
– Krav på ökad andel el- och gasfordon. Från och med den 1 januari varje år ska andelen vara enligt följande: 2022: 50%, 2025: 75%, 2026: 100%.