REPORTAGE. Med flest direktlinjer till och från Norden är Nordicon regionens största neutrala samlastare. Terminalen i Göteborg är hjärtat i verksamheten, som nyligen utökades med vägtransporter.
Det är inte helt lätt att beskriva Nordicons verksamhet med några få ord. Men för att börja någonstans så är det göteborgsbaserade transport- och logistikföretaget en så kallad neutral konsolideringsleverantör av huvudsakligen LCL-gods. LCL står för Less than Container Load, och enkelt uttryckt innebär allt detta att Nordicon samlar ihop — alltså konsoliderar — styckegods från flera olika kunder till fasta enheter i form av containers.
Ett annat ord för konsolideringsleverantör är samlastare, vilket kanske tydligare säger vad Nordicon är och gör.
— Vi jobbar uteslutande mot andra logistik- och speditionsföretag och inte direkt mot varuägare som exempelvis Volvo, H&M och Lindex. Vi är istället en neutral samlastare som samarbetar med allt från mindre lokala speditionsfirmor till stora globala transportaktörer, säger Linus Ahlm, som är en av företagets grundare och har titeln CEO Nordic Region.

Han utvecklar:
— När det gäller de stora logistikföretagen så har de i regel ofta så kallade ”over and under flow”-volymer från sin egen trafik. Det är volymer som på något sätt inte räcker till för att fylla en egen container. Då tar vi som neutral samlastare emot de volymerna och fyller det i våra containers. Och för de lite mindre speditörerna så är det i regel så att de låter oss ta hand om alla deras volymer.
Störst i Norden
Enligt företaget själva är man Nordens största neutrala samlastare, vilket man kan kalla sig utifrån antalet direkttrafiklinjer man erbjuder och hur stora volymer man hanterar. Med direkttrafiklinjer avses fasta och veckovisa sjöfartslinjer till och från exempelvis Göteborg-Dubai, Oslo-Shanghai eller New York-Helsingfors.
— På importsidan erbjuder vi i nuläget drygt 90 hemgående trafiklinjer varje vecka från hela världen till oss i Norden, vilket vi är ganska ensamma om. Och omvänt, på exporten, har vi ett 30-tal fasta veckovisa trafiker.
Ett annat sätt att beskriva Nordicons utbud är utefter antalet globala exportdestinationer och importplatser. Enligt Linus Ahlm har man en frakttariff med fasta priser från Norden till över 500 exportdestinationer och från omkring 300 importplatser hem till Norden.

— På exporten går vi till alla bashamnar i hela Asien, Indien, Sydostasien, Mellanöstern och Amerikas. Via olika hubbar går vi också till övriga världen som Afrika, Medelhavet, Latinamerika och Australien. Från alla dessa platser distribuerar vi sedan godset vidare till totalt över 500 slutdestinationer, säger han och tillägger:
— För importen gäller det omvända, samtidigt som mycket där är koncentrerat till Fjärran Östern, Sydostasien, Indien och Nordamerika.
Bedriver direktsamlastning
För att ytterligare beskriva Nordicons verksamhet ska betonas att man bedriver direktsamlastning, vilket betyder att den container som ska fraktas stängs och plomberas på avgångsterminalen för att sedan inte öppnas igen förrän den når sin slutde-stination.
— Oavsett om våra containrar skeppas med MSC:s direktlinje mellan Asien och Göteborg, eller om de går med en feederbåt via exempelvis Rotterdam eller Hamburg så öppnas inte containrarna på vägen. Det har med godsets säkerhet, effektiva transittider och kostnadseffektivitet att göra, säger Linus Ahlm, som har varit med på Nordicons resa från starten.
— 2001 arbetade jag och mina två medgrundare Peter Mike och Tommi Antikainen på ett samlastningsföretag i Göteborg som hette Conterm. Det hade tidigare varit svenskägt men nyligen köpts upp av amerikanska intressen, vilket vi av olika anledningar kände oss missnöjda med. Då bestämde vi oss för att istället starta eget.

Sagt och gjort, Nordicon grundades och växte efterhand.
— I början var vi bara en handfull personer som satt i ett litet kyffe ute i Skandiahamnen, vilket var väldigt roligt. Sedan tog det hela fart.
Etablerade egen terminal
Efter några månader öppnades kontor i Helsingfors och Oslo, följt av ett kontor i Köpenhamn några år senare. Den nordiska expansionen följdes av det strategiskt viktiga beslutet att etablera en egen teminal i Göteborg, som numera är belägen i direkt anslutning till Göteborgs hamn.
— Vi har nu haft vår terminal här i Göteborg i ett femtontal år och det har gjort att vi har kunnat bredda vår verksamhet. Från början hade vi bara våra egna samlastningsvolymer där, men eftersom det är en ganska lågbetald hantering så erbjuder vi nu också all typ av hantering i vår ”multiterminal”. Så idag har vi halva terminalen fylld med pappersrulllar. Det är ett konstant flöde, där det ständigt omsätts flera tusen ton papper, säger Linus Ahlm och förklarar att bolaget kommer att fortsätta att utveckla terminalverksamheten.

— Terminalen består idag av 11 000 plus 3 000 kvadratmeter. Inom kort kommer vi även att ta över ytterligare 4 500 kvadratmeter i en av våra byggnader. Vi tittar dessutom på ytterligare expansionsmöjligheter ute i hamnen. Vi ser en stor tillväxtpotential där.
Började med vägtransporter
En annan expansion som genomförts är att man 2024 startade ännu ett dotterbolag i form av vägtransportföretaget Nordicon Trucking. Enligt Linus Ahlm var det ett naturligt steg att ta med tanke på alla de styckegodsvolymer man hanterar inom landet till och från terminalen.
— Tidigare hade vi bokat alla körningar av vårt inrikesgods via en tredjepart, men nu var det läge att satsa på våra egna transporter. I princip har vi startat en bilförmedling, där vi har anslutit oss till ett stort antal åkerier som täcker olika regioner i landet. Sedan sitter vi och lastplanerar allt.

Medan Trucking-bolaget är under uppbyggnad så ligger en annan tidigare satsning just nu på is, detta av förklarliga skäl. För ett tiotal år sedan började Nordicon erbjuda järnvägstransporter på i första hand frakter från Kina till Norden. Efter en trög start tog det fart ordentligt, och strax innan invasionskriget i Ukraina körde man till och med egna blocktåg på nämnda linje.
— När Ukrainakriget bröt ut tog det bom stopp med alla järnvägsfrakter mellan Kina och Norden. En del av järnvägen går via rysk mark och av förklarliga skäl blev det då omöjligt att bedriva trafik där. Så just nu är det inget vi fokuserar på.
Del av globalt nätverk
Nordicon är sedan 2021 en del av det indiska samlastningsnätverket ECU Worldwide, som finns på 180 platser i hela världen. Det innebär att ECU Worldwide tar hand om och distribuerar vidare det gods som Nordicon skickar ut i världen, plus att de omvänt lastar containers till Norden.
ECU Worldwide är dock mer än bara en partner.
— Vi ingick tidigare i ett annat nätverk men kände kring 2015-2016 att det var dags att byta. Efter ett tag kontaktade vi ECU Worldwide, vilket slutade med att de gick in och blev majoritetsägare i Nordicon istället för att bara vara samarbetspartners, säger Linus Ahlm och fortsätter:
— Det har fungerat väldigt bra och det var strategiskt helt rätt för oss. De har stor respekt för oss och vad vi gör, och har inte tvingat på oss att byta namn eller att ha någon gemensam ekonomiavdelning eller liknande.

Många planer
För Linus Ahlm och Nordicon är det nu mycket på gång framöver. Förutom de fortsatta planerna för göteborgsterminalen utesluter man inte att det kan bli liknande terminaler i övriga Norden — ”om marknadsförutsättningarna är rätt”. Dessutom ska göteborgskontoret flytta från Andra Långgatan i Göteborg till nya lokaler på 900 kvadratmeter nära Stena Line-terminalen.
— Det blir ett rejält lyft för oss, det händer jättemycket i det området just nu.
En oroande faktor vad gäller framtiden är dock de handelstullar som som USA aviserat om och i vissa fall redan infört.
— Förutom att det är ett slag mot hela frihandeln så tror jag det kommer att få följdeffekter för hela logistikbranschen, där det bland annat kan bli färre transporter. Samtidigt är det svårt att veta hur det slår för oss som samlastare. Även om den totala exporten och importen går ned så kan det lika gärna bli lika mycket styckegods över till oss. Men det är väldigt ovisst, vilket såklart är irriterande, säger Linus Ahlm och avslutar:
— För vår del, om vi blickar mot framtiden, vill vi bli lite av en nonstop shop under vårt neutrala paraply. Vi vill kunna erbjuda neutrala terminal- och samlastningstjänster, inrikes vägtransporter, järnvägstransporter när det kommer igång igen, tulltjänster — ja, allt som vi kan sälja som ett mervärde till speditörerna.
—————————————
FAKTA OM NORDICON
Verksamhet: Neutral konsolideringsleverantör/samlastare
Grundat: 2002
Placering: Göteborg samt Oslo, Helsingfors och danska Randers
Antal anställda: Totalt 125, varav ca 55 på terminalen i Göteborg
Omsättning: 600 MSEK (2024)
Ägare: ECU Worldwide (majoritetsägare), de tre grundarna samt ett antal minoritetsägare