REPORTAGE. För tre år sedan öppnade logistikföretaget Kyl- och Frysexpressen sin nya terminal i Luleå. Terminalen har på kort tid blivit ett nav i regionen för tempererade transporter.
Kent Wårell, distriktschef för Kyl- och Frysexpressen Norrbotten, guidar runt i lokalerna som ligger i industriområdet Storheden utanför Luleå. Kylhallen är på 2 850 kvadratmeter, frysen och torrgodshallen på vardera 750 kvadratmeter. Därutöver finns en rymlig gårdsplan med uppställningsplatser för fordonen.
— Fram till 2021 hade vi ingen egen anläggning i Luleå, utan volymerna gick via Stockholm till Umeå och vidare därifrån norrut med inhyrda chaufförer, berättar han.

När terminalen öppnades 2021 anställdes 24 nya medarbetare i Luleå, sedan växte verksamheten successivt i och med att Kyl- och Frysexpressen tog över det lokala åkeriet man samarbetade med. Antalet anställda har nu ökat till 48, varav 25 är chaufförer.
Totalt har Kyl- och Frysexpressen, som levererar tempererade varor över hela landet, över 500 anställda. Förutom terminalen i Luleå har företaget terminaler även i Umeå, Östersund, Sundsvall och Årsta.
2-4 minusgrader
I den gigantiska kylhallen i Luleå håller temperaturen mellan två och fyra plusgrader. Lastpallar med varor står uppställda på olika linor beroende på vilken tur de ska följa med på.
— Hela den här raden ska till Polargrossen i Haparanda. Det är finnarna som kommer över och handlar massor av energidryck. Den här volymen har vi varje vecka, säger Kent Wårell.
Ivan Krasovskyi är i full färd med att ställa i ordning varorna på de olika linorna.
— Jag gillar att arbeta här, det är ett jättebra jobb, säger han.
För inte så längesedan flydde han från kriget i Ukraina.
— Han har lärt sig både jobbet och svenska jättefort och vi har just utsett honom till skiftesledare, så han har lite övergripande koll på läget här inne, säger Kent Wårell.

Jobbet väntar
Ivan Krasovskyi kör i väg med sin truck och hämtar frysvaror, för nu kommer det en lastbil som ska lastas. Det är den nya chauffören Olivia Blom som tränar på att backa med fullångt släp. Arbetskamraten William Löfgren vägleder henne.
När lastbilen har backat in mot porten stängs en vädertätning till lastbilens öppning så att man inte tappar någon kyla eller får in någon värme i lastutrymmet.
— Det finns en dosa som man trycker på vid sidan om porten och då fylls en gummibälg med luft och sluter tätt mot bilen, förklarar Kent Wårell.

Kyl- och Frysexpressen har ett 20-tal lastbilar med tillhörande släp i Luleå samt en mindre transportbil för att köra ut Willys matkassar fem dagar i veckan.
Rörliga ställage
Det sista han visar är frysen där temperaturen ligger på 22 minusgrader. I fryshallen finns rörliga ställage som går att hissa och flytta i sidled. Det gör att det ryms så mycket som 1 104 pallar och därigenom finns det också utrymme att hyra ut plats till kunder som efterfrågar det.
Många mindre lokala livsmedelsproducenter, alltifrån renköttsproducenter till löjromsproducenter nyttjar möjligheten.
— När de vill ha något utkört ringer de bara, så får de sina varor utkörda av oss på våra ordinarie turer. Det är en jättebra grej för de lokala producenterna.
Nattskiftet lastar
Fyra lastare jobbar natt i terminalen så att chaufförerna ska kunna börja köra med färdiglastade bilar direkt när de kommer till jobbet kvart i fyra på morgonen. Då hinner de vara framme i Arjeplog, Gällivare eller Pajala klockan sju och ändå vara tillbaka till Luleå på samma skift, berättar Kent Wårell.
Här jobbar dessutom tolv terminalarbetare som går både dag- och nattskift.
Terminalen är bemannad från söndag klockan 11 till lördag klockan 16.
Uppe på kontoret sitter de tre transportledarna. Till sin hjälp i planeringen har de ett IT-verktyg.
— Det är jätteroligt och utmanande varje dag, säger Daniel Risberg som föddes in i branschen via sina morföräldrars buss- och lastbilsföretag.

Bilarna ska rulla
På driftkontoret arbetar även en produktionsledare, en fordonsansvarig som ser till att alla bilar är i rätt skick samt en personalansvarig som ser till att alla pass är bemannade.
I personalorganisationen har de tagit höjd för att någon kan bli sjuk eller behöver vara ledig genom att ha två extra anställda.
— Lastbilen ska ju rulla oavsett, det får aldrig fallera, säger Kent Wårell.
När hela styrkan är på plats kan dessa två köra ut varor till bagerier och konditorier i närområdet.
— Det finns alltid något att göra.
Själv tar Kent Wårell hand om det ekonomiska och ser till att det går runt.
— Det är en ganska dyr terminal så det är tuffa avskrivningstider och kostnader.
Lång karriär
Kent Wårell har arbetat i branschen hela sitt yrkesliv, från 1984. Han började som 15-åring på Coops lagercentral i Luleå, där hans pappa var platschef. Därefter har han hunnit arbeta på lager, kört lastbil, varit transportledare och sedan transportchef fram tills att hans pappa gick i pension och han fick ta över som platschef.
På den posten var han kvar tills Coop lade ner sin lagercentral 2014.
— Jag fick beskedet att jag måste säga upp mina 33 anställda, så det var en tuff tid, minns han. Han tillägger dock snabbt att i slutändan fick majoriteten nytt jobb direkt.
Saknade egen terminal
Kent Wårell fortsatte jobba med samordningen och leveranserna åt Coop i Norrbotten, men efter nedläggningen gjorde han det i Postnord Thermos regi och sedan blev det Kyl- och Frysexpressen. Men någon terminal fanns det fortfarande inte.
— Och utan en fast punkt i Norrbotten blev vi väldigt sårbara och kunde inte utvecklas.

Efterfrågan var stor, men ibland var det osäkert om de kunde lösa uppdragen.
— Vi lejde ett åkeri som körde den lokala maten och de var jätteduktiga, men det gick inte att pressa in mer.
Hittade ledig tomt
Idén om att bygga en egen terminal i Luleå växte sakta fram. När Kent Wårell en dag sprang ihop med en bekant som ägde mark i stan frågade han om det inte händelsevis fanns någon ledig tomt på Storheden utanför Luleå. Det gjorde det.
Kent Wårell åkte dit på en gång och tittade på den obebyggda tomten.
— Sedan ringde jag chefen och sa att ”nu har vi straff och vi har öppet mål, den här chansen får vi inte bomma”. Chefen kastade sig på ett flyg och kom hit och så hyrde vi den direkt för att låsa fast den.
Ett år senare satte de i gång bygget som gick i rekordfart.
Skillnaden med att ha en egen terminal är enorm, förklarar Kent. Varor kommer hit från hela landet och lastas om. Varje dag kör de ut mellan 10 och 14 turer till olika orter i Norrbotten.
Många kunder
Coop är den största kunden, men de fraktar också varor åt andra dagligvarukedjor, livsmedelsproducenter, restauranger, bagerier och andra.
— Vi har till exempel ett uppdrag åt Martin & Servera att köra från Luleå till skolor och förskolor i Haparanda och Kalix kommun. Sedan har vi fått ytterligare en körning mellan Umeå och Luleå för att hämta hela Norrbottens volymer för skolor, förskolor och äldreboenden.

På sina ordinarie turer tar bilarna dessutom med varor från lokala livsmedelsproducenter.
— De kommer in hit med sina produkter eller så hämtar vi dem och så fördelar vi ut dem på de olika linorna.
Billigare och bättre
Att allt numera sker i egen regi gör att det blir billigare, snabbare och smidigare. Inga varor behöver längre åka ner till Umeå och vända.
— Nordchark här i Luleå kan sälja en korv till Kiruna idag och butiken har korven imorgon bitti.
Även för Kyl- och Frysexpressen blir det mer lönsamt.
— Vi kan bygga ihop turer på ett helt annat sätt. När vi ska till exempelvis Coop i Kalix så har vi med oss produkter från flera andra kunder som får följa vår leveransplan.
I höst inviger Kyl- och Frysexpressen en ny logistikterminal i Sundsvall. Frysmodulen på 200 kvadratmeter som idag står i Sundsvall flyttas då upp till Luleå.
– Det blir kalas! Min kollega i Sundsvall är jätteglad för sitt nya frysrum och jag är också glad att få mer plats, säger Kent Wårell med ett leende.
Text: Ulrika Vallgårda
———————————————
FAKTA OM KYL- OCH FRYSEXPRESSEN
– Vad: Logistikbolag som erbjuder rikstäckande helhetslösningar inom tempererade transporter.
– Verksamhet: Transporterar, lagrar och hanterar gods som kräver en temperaturreglerad miljö.
– Organisation: Verksamheten är uppdelad i två regioner; Nord (Umeå) och Mälardalen (Årsta).
– Terminaler: Luleå, Umeå, Östersund, Sundsvall och Årsta.
– Grundat: 1897
– Antal anställda: drygt 500
– Omsättning: cirka 1,2 miljarder kronor
———————————————
FAKTA OM KYLKEDJAN
– I kylterminalen hålls mellan två och fyra grader och i frysen hålls 22 grader.
– Lastutrymmena i bilarna håller samma temperatur.
– All hantering följer Livsmedelsverkets riktlinjer för temperaturer i en kedja som inte får brytas.
– Lokalerna skuras 3-4 ggr i veckan.
– Alla chaufförer som börjar i företaget får utbildning i livsmedelshantering och säkerhet.