ELMIA LASTBIL. 371 utställare från 15 länder visade upp sina produkter för 31 450 besökare på årets Elmia Lastbil. Här hittar du några av alla utställare och besökare!
Den 21-24 augusti var det dags för årets Elmia Lastbil-mässa i Jönköping. Liksom för två år sedan präglades årets Elmia Lastbil i hög grad av elektrifiering, digitalisering och den gröna omställningen. Här kan du läsa en fyllig rapport från själva mässan och här nedan kommer ett antal bilder och intervjuer med utställare och besökare.
Kolla in om du känner igen någon från branschen!
UTSTÄLLARE. Jesper Pettersson, säljchef Sala Skåp:
”Sala Skåp är ett påbyggnadsföretag med cirka 85 anställda och en omsättning på 140-150 miljoner kronor. Företaget är en fortsättning på Sala Kaross, som startade 1946. När det företaget såldes 2011 startades istället Sala Skåp, som började med att bygga små skåp och har vuxit allteftersom till att idag bygga allt från lättviktsskåp till containerskåp. Den stora nyheten vi har med oss hit till mässan är vårt helt nya återvinningsbara skåp byggt i ett nytt sandwichmaterial. Vi gör allt själva i Sala och bygger cirka 10 skåp i veckan. Vi bygger till alla möjliga kunder, både enbilskunder och företag som Postnord, och Dagab — alla kunder är lika viktiga för oss.”
UTSTÄLLARE. Tomas Johansson, vd och ägare av Hestra Truck & Maskin
”1996 startade jag Hestra Truck & Maskin, och bara året efter sålde vi första truck från franska Manitou. Förutom att vi idag är generalagent för Manitou och deras motviktstruckar, lagertruckar, terrängtruckar och påhängstruckar så säljer vi också bland annat dragtruckar från Spijkstal, städmaskiner från Kärcher plus att vi är representanter för Abeko och Logitrans truckar. Vi håller till i Hestra, ute på landet, där jag har företaget i lokaler på min gamla föräldragård. Senast omsatte vi 48,5 miljoner och vi är 17 anställda i Hestra plus att vi har 8 anställda i Håkanssons Truck, som jag äger till 75 procent. Elmia-mässan är bra för oss, eftersom vi når många av våra kunder här, som till exempel små och medelstora åkerier.”
BESÖKARE. Ann Granath (t v) och Anna Dolfei, Tamtron:
”Det är inte första gången vi är här, vi har varit här både som besökare och utställare. Vi jobbar vid vägningsföretaget Tamtron, som ligger i Karlstad och är ett företag som ”väger allt, överallt i Sverige” och har kunder inom exempelvis entreprenadbranschen, skogsnäringen och återvinningssektorn. Vi är ungefär 20 anställda, varav hälften jobbar i Karlstad. Resten — tekniker och servicepersonal — är runt i hela landet. Det är jättebra för oss att vara här och träffa kunder, det är en väldigt bra mässa på det sättet.
UTSTÄLLARE. Lennart Klingzell, (interim) key account manager (t v) och Per Aalt, key account manager, hos Vårgårda-baserade lastsäkringsföretaget Forankra:
”Den största nyheten vi har med oss hit till mässan är en ny Armaton-produkt. Armaton Modular Platform är ett påbyggnadssystem för lätta lastbilar som lanserades 2018. Nu lanserar vi på Forankra nästa generation i systemet, som heter Armaton Modular Lightweight Tipp. Den byggs på samma plattform och är helt i aluminium, och visas upp här på Elmia för första gången. Armaton är ett otroligt flexibelt system där samma plattform kan användas för både flak och skåp, och det unika är att det levereras som ett platt paket som byggs ihop på bara 1,5 timme. Även den nya tippmodulen kommer i ett platt paket, så på bara några timmar har man en komplett tipp till sitt fordon.”
UTSTÄLLARE. Sofia Palmqvist, vd för Gigant:
”Jag är vd för ett företag som heter Gigant och ligger i Alingsås. Vi ett svenskägt bolag som registrerades redan 1939 och som något förenklat arbetar med tre olika ben. Det första benet är att vi tillhandahåller arbetsplatsutrustning som exempelvis bord, mattor, stolar och ljus åt industrier. Vi har också ett lyft- och lastsortiment, som förstås är en stor del av fokuset här på mässan och där vi nu gör en jättestor nylansering av det som kallas Klass 8-sortimentet. Vårt tredje ben är våra miljösäkringsprodukter, där vi har allt från invallningstråg för industrin till vanliga förbrukningsartiklar som absorbenter och spillkit-väskor åt chaufförer. Gigant har cirka 48 anställda och en omsättning på runt 250 miljoner kronor.”
BESÖKARE. Mikael Stenson (t v) och Björn Dilton, CNS:
”Vi kommer från ett företag som heter CNS, som står för Card Network Solutions och ligger i Norrköping. CNS levererar kortsystem och backoffice åt bland annat drivmedelsanläggningar, och för vår del är vi här för första gången. Vi tycker det verkar vara en jättebra mässa, det känns överraskande positivt. Det märks ju att det är mycket branschfolk här, vilket är bra. Det är också bra att mässan är så blandad och så utspridd, det gör att man hela tiden hittar nya intressanta utställare.”
UTSTÄLLARE. Björn Carlsson, säljare, vd och ägare av Micrologistic:
”Vi är ett materialhanteringsföretag i Täby som tillhandahåller logistiklösningar åt alla slags kunder som hanterar gods. Vi säljer allt från kärror och palldragare till ramper och saxlyftare. Jag själv startade företaget för 22 år sedan och vi är i dagsläget fyra anställda, på väg att bli fem. En av våra nyheter här är vår cage lifter, alltså en burlyft. Många transportörer som ska få ut sina burar till restauranger och liknande har nämligen problem med att komma fram på grund av gruskorn, snö eller is — burarnas små, hårda nylonhjul fastnar helt enkelt. Då har vi tagit fram en ny typ av burlyft som lyfter hela buren från marken upp på en av våra palldragare, som man sedan kan transportera buren med.”
BESÖKARE. Ante Olsson (t v) och Mattias Svensson, Rönnowska skolan:
”Vi är lärare vid Rönnowska skolan i Helsingborg, vid fordonsgymnasiet där. Vi är här med cirka 50 elever. Det är samtliga som går i årskurs på fordons- och transportprogrammet, och så alla de elever i årskurs 2 och 3 som har valt inriktningen lastbil och mobila maskiner. Vi har varit här förut och tycker det är riktigt bra, vilket vi tror att även eleverna gör. Var eleverna är? Just nu är de ute på vift medan vi lärare går för oss själva och får lite lugn och ro…”
UTSTÄLLARE. Fredrik Källström, säljare hos Brodit:
”Brodit är ett företag som tillverkar monteringslösningar för telefoner, surfplattor och skärmar som sitter i fordon, truckar eller var man vill. En av våra nyheter här på Elmia-mässan är en produkt vi kallar Modtek. Fördelen med den är att man bygger in surfplattan i ett skal som man ansluter till en docka, där man kan få extra usb-portar, laddning och så vidare. Byter du sedan surfplatta så behöver du bara byta ut skalet, allt annat är redan installerat i ditt fordon. Brodit har funnits i 41 år och ligger i Karlsborg, där även all vår tillverkning sker. Vi har omkring 150 anställda och omsätter cirka 300 miljoner. 90 procent av allt vi säljer går på export, och vi exporterar till 30 länder.”
Samtliga foton: Lars Andersson