35-årig kristdemokrat utsedd till infrastrukturminister i den nya regeringen — så tycker några av tunga branschorganisationerna.
Det blir den tämligen anonyme smålänningen Andreas Carlson som tar över uppdraget som ny infrastrukturminister efter socialdemokraten Tomas Eneroth — det står klart efter Ulf Kristerssons regeringsförklaring på tisdagen.
Andreas Carlson är född i Nykyrka och bor i Mullsjö. Han har varit politiskt aktiv inom Kristdemokraterna sedan 2006 och riksdagsledamot sedan 2010. Han har fram tills nu varit partiets rättspolitiska talesperson och inte varit känd för att ha uttalat sig i några infrastrukturfrågor. Det är alltså oklart vad han exempelvis står i frågan om nya stambanor.
På meritlistan finns att han åren 2011 till 2014 var suppleant i Trafikutskottet.
Nytt departement
Vid regeringsförklaringen framkom att ett nytt departement ska inrättas som kommer att hantera både landsbygds- och infrastrukturfrågor. Detta departement kommer ledas av Peter Kullgren (KD), som utsetts till landsbygdsminister i den nya regeringen.
Parallellt med uppdraget som ny infrastrukturminister blir Andreas Carlson också ny bostadsminister.
”Vi förväntar oss mer”
Bransch- och arbetsgivarorganisationen Transportföretagen välkomnar den nya regeringens uttalanden om att drivmedelspriserna ska sänkas och reduktionsplikten anpassas till EU:s miniminivå. Samtidigt är man kritiska till annat:
— Mer bekymmersamt är att det varken i regeringsförklaringen eller Tidöavtalet lyfts satsningar på vägunderhåll. I regeringsförklaringen tog statsminister Ulf Kristersson upp behov av underhållsatsningar på järnvägen, men missade helt att lyfta det bedrövliga skick som stora delar av Sveriges statliga vägnät befinner sig i. Transportföretagen är oroliga över detta utelämnande. Vi förväntar oss mer av den nya regeringen, säger Transportföretagens vd Marcus Dahlsten i en skriftlig kommentar.
”Hoppas de håller vad de lovat”
Från Svensk Sjöfarts sida påpekar man behovet av att öka antalet svenskflaggade fartyg.
— Vi hoppas att regeringspartierna nu gör vad de har lovat för att säkerställa att antalet svenskflaggade fartyg ökar. Bland annat har partierna tidigare aviserat att man önskar att farledsavgifterna för handelssjöfarten inte ökar. Flera av partierna har också sagt att man vill utveckla tonnageskatten, avskaffa stämpelskatten och införa en långsiktig och förutsägbar nettomodell för sjöfarten, kommenterar Anders Hermansson, vd för Svensk Sjöfart.