Mobilgränssnitt för bondgårdars dieselleveranser, och transporter av allt från schaktmassor till bohag, hörde till tjänsterna i fokus när fyra någorlunda nystartade företag fick snabbpresentera sig för en panel av riskkapitalister i logistik- och transportmässans konferensdel på onsdagen.
Efter mönster från förra året fick fyra logistikrelaterade entreprenörer berätta om sina verksamheter, inom ramen för det inrutade formatet pecha kucha: 20 overheadbilder som var och en visas i 20 sekunder. Fast särskilt en hade redan stark finansiering.
Mölndalsbaserade Luda.farm har sedan tidigare etablerat sig med diverse produkter för ”bondgårdarnas internet”. Daniel Ludwiszewski nämnde babykameran för kor, såld sedan mer än ett decennium, och en mobilstyrning för elstängsel. För nästa steg söker företaget dock en partner. Nu handlar det om gårdarnas dieselleveranser: via en uppkopplad nivåmätare kan bonden ge dieselleverantören insyn i tanken. Så kan leverantören höra av sig med ett rabatterbjudande när tankbilen ändå har vägarna förbi. Bonden slipper övervaka nivån och beställa, och nivåmätaren funkar samtidigt som stöldlarm. Mätaren finns, men gränssnittet gentemot leverantörerna blir mer komplext än Luda.farms tidigare produkter.
Ett bolag som definitivt inte är nystartat är NCC Industry AB, grundat 1987 och med 6,5 miljarder kronor i omsättning. I nystartarliknande form inom jätten drivs dock app-projektet Loop Rocks, vars affärsområdeschef Carl Zide intog scenen i Göteborg. Tjänsten liknades vid en dejtingapp, fast för köpare och säljare av fyllnadsmassor, sten, grus och jord. Syftet är inte minst att minimera transportsträckor och omlastningar, och minska mängderna som behöver gå till spillo. Efter start från Stockholm förra året har Loop Rocks gått vidare i övriga södra Sverige, samt Helsingfors och Köpenhamn, och idag uppges drygt 7 000 användare vara anslutna.
Faktiskt uppträder ytterligare ett av dagens fyra företag under ett webbdomännamn som slutar på ”.farm”. Pool.farm, grundat och drivet av Corentin de Trégomain, vill erbjuda ett samlevererat alternativ för e-handelskonsumenter som är beredda att motstå sina mest impulsiva transportbegär. Anslutna webbutiker uppmuntrar kunder att samla sig till gemensamma, poolade, leveranser under samordning av slutkunder som tar på sig rollen att ta emot varorna för att sedan dela ut dem till kollegor och grannar. Till kunderna hör Ekobonden och det glutenfria bageriet Friends of Adam.
Packbud har funnits sedan 2013. Här kan privatpersoner som behöver få exempelvis en soffgrupp transporterad få erbjudanden från inte minst flyttfirmor. Härnäst kommer företaget att stärka sin webbtjänst med ett verktyg för ruttoptimering, så att anslutna åkare kan få förslag på transportuppdrag som passar bra att ta på sig längs en längre resa.
Alexander Kristofersson