Det är svårt att ta båten

I ett konsultuppdrag som jag har hos ett ungt, dynamiskt företag – med närmast osannolik efterfrågan på sin Asientillverkade produkt – har jag förespråkat att vi borde förbjuda alla flöden som innehåller omlastning och kortsjötrafik från kontinenten. Det skriver Erik Nauclér, tidigare mångårigt ansvarig för H&M:s internationella transporter, på åsiktsplats i nr 5-2016, som svar på Unifeederchefen Jesper Kristensens artikel i nr 3-2016.

I Transportnytt 3-2016 pekar Jesper Kristensen, vd på Unifeeder, på alla de administrativa hinder som försvårar kortsjötrafik inom Europa. Jag är den förste att bejaka alla de fördelar för kortsjötransporter som anförs. Men samtidigt – är jag realist.

 

Under många år arbetade jag som skeppningsansvarig på ett av Sveriges mest framgångsrika företag inom detaljhandel. Våra varor producerades i stor utsträckning i Asien och tog nästan uteslutande sjövägen hem. Under dessa år växte årsvolymen från blygsamma 450 teu per år till cirka 40 000 teu.

Idag så har jag ett konsultuppdrag hos ett ungt, dynamiskt företag med en produkt vars efterfrågan är, i det närmaste, osannolik. En stor del av distributionen sker direkt till konsument. Tillverkningen sker i Asien – var annars?

På det stora detaljhandelsföretaget gick godset företrädesvis in till en hamn på kontinenten och skulle därifrån vidarebefordras till våra försäljningsländer. I valet av transportmedel var det två saker som var avgörande: transittid och miljöpåverkan. Vårt val föll, dessvärre, nästan aldrig på kortsjötrafik. Varför?

Som bekant så lever de flesta detaljhandels- och e-handelsföretag idag med minimala lager och med en mycket kort tidsaxel från producent till konsument.

I min roll som konsult har jag, efter studier av inkommande flöde förespråkat att vi borde förbjuda alla flöden som innehåller omlastning och kortsjötrafik från kontinenten. Direkttrafik på Sverige är det som gäller.

I en utvärdering av de alternativ som står till buds måste vi ju rangera våra val så här:
1. Tillförlitlighet – om vårt gods är klart en viss veckodag så ska vi redan då veta vilken dag vi kommer att ha det på vår distributionscentral. En vecka hit eller dit är avgörande, vi arbetar med timmar och minuter.
2. Transittid – när vi väl har hittat ett antal lösningar som tillfredsställer oss enligt punkt 1 ovan så är kortaste möjliga transittid avgörande.
3. Priset – när vi, efter att ha utvärderat 1 och sedan 2, kommit fram till ett antal tillfredsställande alternativ, då fäller priset avgörandet.
Kortsjötrafik faller redan på punkt 1. En timmes försenat anlöp av oceanfartyget medför en hel veckas försening i ankomsten till vår distributionscentral. (Kortsjötransporten går endast en gång i veckan).

Nej, vi har valt en direkttrafik på Sverige och därefter en järnvägslösning fram till den terminal som ligger närmast vår distributionscentral, varifrån vi endast har en lokal utkörning med lastbil.

Jag kan inte se hur vårt val har en större miljöpåverkan än om vi hade kortsjötrafik. Snarare tvärtom - vår container står trygg på oceanfartyget, utan miljöpåverkande hantering, tills den kommit till sin slutdestination.

Så, Jesper Kristensen, är det inte dessutom på det viset att er kortsjötrafik bygger på fasta avgångar, bokningar långt i förväg och relativt långsamma transittider (15 knop är ju endast 28 km/tim)? En lastbil – den finns tillgänglig, när jag vill, var jag vill och den har en genomsnittlig hastighet som är minst det dubbla.
Som sagt, jag önskar att vi kunde använda mer kortsjötrafik men... vad kräver slutkunden?

–––

Erik Nauclér är konsult och föreläsare i transportfrågor. I över 30 år var han ansvarig för internationella transporter i Hennes&Mauritz transportavdelning. Han var bland annat ansvarig för att bygga upp och driva koncernens transportnav i Hamburg och därefter för logistikutveckling. Erik Nauclér har en ekonomisk utbildning och började sin bana i SEB.

E-mail:
Publicerad 2016-08-18 07:47:16 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Jobb & karriär

Inga händelser

Köpa ny transportbil?

Transportbilsguiden 2021 

Transportbilsguiden 2021

Med alla transportbilar
upp till 3,5 ton

Pris 60:-

Beställ den här.