REPORTAGE. Historiken sitter i väggarna hos det familjeägda transportmäklarföretaget Ingstad & Co. Med ett generationsskifte på vd-posten betonar man vikten av att växa med försiktighet.
Frakt- och tullmäklarföretaget Ingstad & Co har huserat på Hyregatan 9 i centrala Malmö ända sedan 1942, men grundades redan 1873 av bokhållare Sven Jönsson.
I företagets lokaler hänger porträtt på tidigare ägare, i ett av rummen står ett kassaskåp från mitten av förra seklet på vilket en bokföringsbok från 1940-talet visas upp, och i stallet på gården har man bevarat några av spiltorna som användes för de hästar som fram till 1956 körde ut varor till malmöborna.
Utvecklats kontinuerligt
Men tro inte att detta är ett företag som är fast i det förflutna. Enligt ägaren och den tidigare vd:n Ingmar Ingstad har Ingstad & Co utvecklats kontinuerligt och gått från att ha varit ett traditionellt speditionsbolag med fordon och godsterminal till att idag vara ett ”kunskapsföretag inom handel”.
— Jag tog över som vd för företaget på 1980-talet efter att min morfar — som haft företaget sedan 1923 — hade gått bort. Redan då var vi ett välutvecklat fraktföretag, men från och med 80-talet gjorde vi något av ett affärsmässigt skifte: vi sålde våra lastbilar och vår terminal och övergick till att bli renodlade frakt- och tullmäklare utan några egna fordon. Det var bättre och mer lönsamt för oss, och själv tyckte jag det var mer intressant att kunna hjälpa industri- och handelsföretag på det sättet, än att vara åkare och behöva hantera lastbilar, säger 82-årige Ingmar Ingstad, som fortfarande är aktiv i företaget.

Mer internationellt
Dottern och nuvarande vd:n Maria Ingstad utvecklar resonemanget:
— Då blev vi också ett mer internationellt företag, och vi började dessutom bygga upp det partnernätverk som idag består av 323 agenter runt hela världen.
En ytterligare förändring blev att man efterhand, i takt med naturliga avgångar, började anställa allt fler med logistikutbildning från högskolan. Enligt Ingmar Ingstad var detta tidigare inte helt vanligt i branschen.
— Alla våra anställda idag har logistikutbildning, och med rätt utbildning ökar möjligheterna att tänka lite mer out of the box och våga vara nytänkande — vilket jag tycker är viktigt. Dessutom är logistikbranschen så bred idag och omfattar allt från lagar och regler, försäkringar, förpackningar och tullhantering, att det krävs utbildning för att vi ska kunna kalla oss kunskapsföretag.
Fraktar över hela världen
Ingstad & Co står idag på flera ben. Dels är man som sagt fraktmäklare som via flyg, sjöfart, vägtransporter eller järnvägstransporter utför hundratals transporter om året över hela världen åt kunder som till ungefär 80 procent består av svenska företag. Kunderna kan vara allt från tillverkande företag som ska exportera maskindelar till USA, till konfektionsföretag med import från Asien.
— Vi har till exempel också många svenska grossistföretag som importerar livsmedel från Mellanöstern, där det kommer in ett antal containrar om dagen som vi förmedlar. Det är företag som har startats av nysvenskar, och eftersom det inte alltid är så lätt att komma in i det svenska myndighetssamhället så hjälper vi dom med alla papper och dokument, säger Maria Ingstad.

Kunderna kan också utgöras av nämnda nätverk av agenter, som i likhet med Ingstad & Co är fraktmäklare utan egna fordon.
— Vi hjälper varandra, kan man säga. Just nu har vi till exempel en lite udda och komplicerad införtullning i Alaska bestående av 30 slädhundar som ska dit och träna och tävla i ett par år. Då har vi bett våra agenter i Kanada och USA att hjälpa oss med det, säger Maria Ingstad och berättar att just transporter av levande djur är en betydande godskategori för Malmöföretaget.
— Det är allt från kor till apor och visenter men kanske oftast hästar. I regel är det då travtränare som ska köpa eller sälja en häst, där vi förutom själva transporten också har hand om alla tillstånd, certifikat och veterinärintyg och så vidare, säger Maria Ingstad.
”En nisch för sig”
En annan viktig verksamhet är tullhanteringen.
— Att vara expert inom tullområdet är en nisch för sig, så därför har vi nu också två tullspecialister anställda hos. Samtidigt ser vi till att regelbundet utbilda all vår personal, så att alla har samma grundkunskaper inom tullhanteringen.

Enligt Ingmar Ingstad finns det flera skäl till att vidareutbilda sin personal, inte minst med tanke på att man har som mål att ta över så mycket som möjligt av kundernas logistikverksamhet — vilket är ytterligare ett av företagets affärsben.
— Vi vill att kunderna ska kunna ägna sig helt åt sin affärsidé, och istället outsourca logistiken åt oss. På samma sätt som företag outsourcar sin ekonomi eller it ska de också kunna outsourca sin logistik, eftersom vi har kunskapen och finns tillgängliga 24/7, säger Ingmar Ingstad.
Växa med försiktighet
Det 150-årsjubilerande familjeföretaget har idag elva anställda på malmökontoret, och ”ungefär lika många” på den filial man har i den lettiska staden Vilnius. Ska man växa vad gäller antalet anställda kommer det enligt Maria Ingstad att ske med försiktighet.

— Vi har en väldigt hög trivsel och familjär stämning hos medarbetarna och den vill vi behålla. Mycket av vår verksamhet sitter i väggarna och hos personalen, och den personliga servicen vi erbjuder är något av kärnan i vår verksamhet. Den är superviktig att behålla, säger Maria Ingstad, som till skillnad från pappa Ingmar — som har arbetat inom transportbranschen i hela sitt liv — har en annan bakgrund.
— Jag tyckte transporter lät tråkigt när jag var ung så jag ville göra annat. Jag har bland annat drivit ett ställe här i Malmö som heter Tangopalatset, som var en gammal kyrka som vi byggde om till restaurang och konferens- och festanläggning. Så lite av en entreprenör bor det väl hos mig också, säger Maria Ingstad med ett leende.
Hon fortsätter:
— Det har aldrig varit någon press på mig att ta över, men när vi hade fått vårt andra barn och sålt Tangopalatset så frågade pappa om jag kunde hjälpa till med ekonomin under den sommaren. Visst, sade jag och tänkte det skulle vara i fyra veckor. Men nu har det gått fyra år och jag är fortfarande kvar…
Föryngring bland personalen
Maria Ingstad tog över som vd 2021 och förutom att det skett ett generationsskifte i ledningen har också personalen föryngrats.

— När jag började här för fyra år sedan var vi sex anställda, och nu har vi nyligen anställt vår elfte medarbetare. Nästan alla har tillkommit efter att jag började här, säger vd:n Maria Ingstad och avslutar:
— Föryngring har många fördelar, inte minst har det gjort att alla anställda nu som sagt har logistikutbildning. Det faktum, och att alla fortsätter att vidareutbilda sig, gör oss mer kompetenta och stabila som företag. Så nu blickar vi framåt med stor tillförsikt.
FAKTA INGSTAD & CO
– Grundat: 1873
– Verksamhet: Frakt- och tullmäklare
– Placering: Malmö
– Omsättning: 69 MSEK (2022)
– Antal anställda: 11 i Malmö, 10 i filialen i lettiska Vilnius