Så samverkar Tullverket med transportbranschen för att förhindra smuggling och motverka att företag utnyttjas av kriminella.
— Alternativet är ju att titta åt andra hållet när du ser något, säger tullinspektören Sören på frågan om varför transportföretag ska kontakta Tullverket när de ser eller hör något misstänkt i sin verksamhet.
— Men om du istället, tack vare det du såg och sedan meddelade oss på Tullverket, medverkade till att kanske några hundra kilo cannabis så småningom stoppades — ja, då kan du ju med rätta
känna dig stolt över att ha bidragit till att motverka kriminalitet, säger Sören.
Frivilliga överenskommelser
Tillsammans med kollegan Kurt- Arne jobbar Sören som så kallad SMT-handläggare, där förkortningen SMT står för Samverkan mot tullbrottslighet. SMT är en del av Tullverkets underrättelseavdelning och är en verksamhet där frivilliga överenskommelser görs med företag om samarbete mot tullbrottslighet.
Eftersom Kurt-Arne och Sören arbetar med underrättelseverksamhet undviker de att skylta med sina efternamn i denna artikel, även om många i transportbranschen känner dem väl.
— Över 350 företag runtom i landet samverkar med oss, och vi är ofta ute och besöker branschen för att berätta om vår verksamhet och knyta kontakter. Kommer vi överens om att samverka skriver vi under ett dokument, som dock inte är något juridiskt bindande avtal utan en frivillig överenskommelse, säger Kurt-Arne och tillägger:
— En viktig kontakt är till exempel branschens säkerhetsfolk, en annan är företagsledningarna. Och pratar vi med ledningen så poängterar vi vikten av att informationen om vår samverkan når alla nivåer, från de som jobbar med transportbokningar och tulldeklarationer till de som hanterar varorna rent fysiskt.
Ska vara vaksamma
Mer konkret går SMT-informationen ut på att företagen ska vara vaksamma på att de kan komma att utnyttjas av kriminella som använder deras transportflöden till smuggling av sådant som narkotika, vapen och tobak.

— Enkelt uttryckt handlar det om att du ska vara uppmärksam och tänka till lite, säger Kurt-Arne och ger några exempel:
— Är den här nystartade firman som vi ska köra gods för verkligen seriös? Varför har de bara en hotmailadress? Finns det verkligen avsättning för den här varan just nu? Kan de verkligen sälja grillkol i november?
Sören fyller i:
— Om byggfirman X vill att ditt transportföretag ska köra två pallar produkter från kontinenten för exempelvis 25 000-30 000 kronor, och du inser att värdet på de där produkterna ute i bygghandeln bara är 8 000 kronor… Ja, då kan man ju börja fundera. Och då kan man med fördel tipsa oss på antingen tullverket.se eller via vår tipstelefon 90 114 — och du kan självklart vara anonym om du vill det.
Inte bara på kontoret
Enligt SMT-handläggarna är det förstås inte bara på kontoret som oegentligheter kan upptäckas.
— Nej, det kan ju även vara truckföraren på lagret som av misstag råkar välta en pall och då ser att det är något annat i godset än vad som står på fraktsedeln. Vi vill ha tips från alla, oavsett om det är tullklareraren, säljaren eller terminalarbetaren, säger Kurt-Arne.
Det är också stor spännvidd på typen av företag som Kurt-Arne och kollegan Sören samverkar med.
— Det kan vara exempelvis speditionsföretag, rederier, kurirföretag och inte minst tullombud. Just tullombud är något av nyckelpersoner som har expertkunskaper inom sitt område. De anlitas ju därför av såväl stora transportföretag som privatpersoner, så därför är det väldigt bra för oss att samverka med den yrkesgruppen, säger Kurt-Arne och tillägger att det finns fler fördelar med SMT-samarbetet.
— Ofta kan företagen informera oss på Tullverket om nyheter i sin verksamhet, om de till exempel startar en ny färjelinje eller öppnar en ny godsterminal. Och omvänt kan vi hjälpa företagen om de har frågor om hur de ska lösa någon tullfråga, då kan vi förmedla information och kontakter. Så det är verkligen inte bara ett envägsflöde.
Kontroll kan bli beslag
Tipsen som SMT-handläggarna får in bedöms och sammanställs efter trovärdighetsgrad.
— Ser det intressant ut för vi det vidare till vår underrättelse- och kontrollavdelning. Då kan det bli en kontroll av försändelsen eller transporten som kan leda till beslag, som så småningom kan leda till att det blir ett ärende hos tullkrim, säger Kurt-Arne.

De stora beslagen sker oftast i containersjöfarten och i lastbilstrafiken.
— Många gånger kan det vara en slump, som att man hastigt får en ändrad order eller att ett godsflöde plötsligt flyttar sig och en ny, oväntad leveransadress tillkommer. Då ska varningsklockorna ringa, säger Sören och tillägger:
— När det gäller narkotika, som är det vi oftast beslagtar, så kommer det mesta från kontinenten, det vill säga inifrån EU. Det har förstås ursprungligen kommit från Asien, Nordafrika eller Sydamerika, men landar i regel i någon hamn i Tyskland, Nederländerna eller Belgien innan det kommer till Sverige.
Ska bli fler
I nuläget består Tullverkets SMT-enhet av tre personer, där Kurt-Arne och Sören finns i Göteborg och kollega nummer tre är baserad i Stockholm.
Inom kort utökas dock gruppen med två nya kollegor, en i Malmö och ytterligare en i Norrland.
— Samhällsnyttan av det vi gör är svår att mäta, men ju fler vi blir desto större nytta kan vi göra. Vi vet ju att systemet kan vara naivt många gånger och att det är lätt att bli utnyttjad som företagare. Dessutom har ju Sverige fått en organiserad brottslighet på senare tid som vi inte är vana vid, säger Kurt-Arne.
Sören tillägger:
— Fantasin har inga begränsningar när det gäller att tjäna pengar på tullbrottslighet, och vi behöver fler ögon och öron därute som kan hjälpa oss i kampen mot smugglingen.