Livsmedelsbranschen satsar nu fullt ut på sin egen grå returhelpall av plast. Svenska retursystem, som administrerar systemet och ägs av livsmedelsbranschen, räknar med att användningen kommer att trefaldigas på tre år och att användarna kommer att spara minst 60 miljoner per år.
Svenska retursystem, presenterade sin egen grå plastpall för omkring tre år sedan. Pallen lanserades som en bärare av returlådor för färskvaror, den så kallade ”SRS-lådan”.
– Färskvaruleverantörerna älskar den nya returhelpallen, säger Conny Swahn, försäljnings- och marknadschef på Svenska retursystem. Han intervjuas i Transportnytt 3-2013. Tidningen kan beställas från Transportnytts prenumerationsavdelning eller köpas som e-tidning.
En fördel med plastpallen är att den är lätt att göra ren. Den väger också nästan tio kg mindre än EUR-pallen av trä, trots att kapaciteten är samma. Dessutom slipper användarna osäkerheten med att lastpallarna kan bli underkända vid hämtningen. Idag finns 330 000 returhelpallar i cirkulation. Totalt gör pallarna 5 miljoner transporter per år.
– På tre år kommer vi att kunna trefaldiga användningen av returhelpallen, menar Conny Swahn. Det innebär en miljon plastpallar och omkring 10-12 miljoner pallrörelser. En pallrörelse kan gå från tillverkare till grossist eller från grossist till butik.
Returhelpallen tillverkas av det amerikanska företaget Shuert Industry. Returlådorna kommer från Schoeller Alibert. Vid årsskiftet förenklade Retursystem sitt avgiftssystem. Avgiften för den grå pallen utgörs av två komponenter: användaravgift och dygnshyra. För handeln är den nya dygnshyran höjd till 39 öre. Användaravgiften, som är en grundavgift per pall, är 6:50 kr. Med sorteringsrabatt blir användaravgiften 3:50.
Kritiker av pallar i plast hävdar att den största nackdelen är inköpspriset. En ny träpall kostar runt hundralappen. Retursystems plastpall kostar minst tre gånger så mycket. Å andra sidan går en plastpall sällan sönder och kan hålla i bortemot 15 år enligt Retursystem. För EUR-pall beräknas pallvarvet kosta 30-45 kronor. Priset för ett pallvarv med en returhelpall är knappt 18 kronor, under förutsättning att pallvarvet från leverantör till grossist är runt en månad.
Transportnytt 3-2013 innehåller också en översikt över fem olika system för returpall som finns på marknaden. Förutom EUR-pallen, finns CP-B, Byggpall, Chep och Retursystems Returhelpall med i översikten.