Volvo Lastvagnar tar hem rekordorder på ellastbilar

Fr v: Niklas Andersson, Executive Vice President och Head of Logistics Division samt Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar. Foto: Volvo Trucks Fr v: Niklas Andersson, Executive Vice President och Head of Logistics Division samt Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar. Foto: Volvo Trucks

DFDS har lagt en beställning på 100 Volvo FM Electric-lastbilar hos Volvo Lastvagnar. För Volvos del är ordern den hittills största vad gäller företagets eldrivna lastbilar.

De första leveranserna till DFDS av de 100 ellastbilarna kommer att ske under det fjärde kvartalet 2022, varpå resten levereras under 2023. Tanken är att Volvo FM Electric-lastbilarna, som har en totalvikt på 44 ton och i fulladdat skick kan köra upp till 30 mil, ska användas för både kortare och längre transporter i Europa.

”Viktig milstolpe” 
Förutom att ordern innebär rekord för Volvo Lastvagnar är beställningen en av de största i världen på tunga, helelektriska lastbilar. 

— Det här är en viktig milstolpe på vår väg mot fossilfria transporter och jag är väldigt stolt över det partnerskap vi har med DFDS. Tillsammans visar vi att tunga, eldrivna lastbilstransporter är möjliga här och nu. Jag tror att detta uppmuntrar många fler att ta det första steget på sin elektrifieringsresa, säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar i ett pressmeddelande.

Elektrifiering viktig för miljömål
Hos DFDS, som är norra Europas  största sjöfrakt- och logistikföretag, framhåller man hur viktig elektrifieringen är för att nå uppnå företagets miljömål.

— På DFDS är vi fast beslutna att minska våra koldioxidutsläpp och skapa en hållbar leveranskedja för våra kunder. Vi vet hur viktig elektrifiering är för att nå våra CO2-mål. Nu lägger vi den största ordern på ellastbilar någonsin hos Volvo och visar därmed att vi menar allvar med vår ambition att minska våra koldioxidutsläpp med 45 procent till år 2030, kommenterar Niklas Andersson, som är DFDS:s Executive Vice President samt Head of Logistics Division. 

Allt fler eldrivna tunga lastbilar
I och med DFDS:s order kommer antalet tunga, eldrivna lastbilar i Europa öka markant. Enligt Volvo Lastvagnar har hittills i år några hundra lastbilar över 16 ton registrerats. Av dessa är cirka 40 procent tillverkade av Volvo Lastvagnar, som började serietillverka ellastbilar 2019 — då man enligt uppgift var en av de första i branschen. 

— Vi vill driva på omställningen och vår position som marknadsledande visar att vi är på rätt väg. Vårt mål är att eldrivna lastbilar ska stå för hälften av vår globala försäljning 2030. Det känns väldigt bra att se att intresset från våra kunder nu ökar, något som också syns i antalet beställningar. Ordern från DFDS ett bra exempel på detta, säger Volvo Lastvagnars vd Roger Alm.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2021-10-07 09:49 Uppdaterad måndag, 15 november 2021 15:21

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt