Transportföretagen: Förläng YKB!

 Foto: Transportföretagen Foto: Transportföretagen

Pandemin gör det svårare att genomföra YKB-utbildningar. Därför behövs en förlängning av perioden för att genomgå fortbildning eller förnya yrkeskompetensbeviset för förare, menar Transportföretagen.

Transportföretagen vill att regeringen lämnar in en ansökan till EU-Kommissionen om förlängning av perioden för att genomgå fortbildning eller förnya yrkeskompetensbeviset för förare (YKB).

– Transportföretagen anser att det på grund av situationen med Covid-19, blir svårt att genomgå fortbildning eller förnya yrkeskompetensbevis för förare just nu. Samtidigt måste det säkerställas att det finns tillgång till förare så att de samhällsviktiga transporterna fungerar, säger Maria Sjölin Karlsson regionalt verksamhetsansvarig kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Ett alternativ är enligt Transportföretagen att det ges utrymme att införa en nationell möjlighet att reglera och förlänga giltighetsperioden för YKB enligt de tidigare förslag som departement tog fram våren 2020, men som aldrig blev aktuellt då den så kallade omnibusförordningen trädde i kraft. Förordningen innebar en förlängning på sju månader från utgången av YKB för förare vars YKB gick ut mellan den 1 februari och den 31 augusti i år.

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2020-11-13 10:33

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!