Skrivbordskamp mot urspårningar får kritik

(Bild: Trafikverket) Har antalet olyckor och tillbud på järnvägarna ökat eller minskat? Ingen vet konstaterar Statens Haverikommission . Bilden är från urspårningen vid Södra station i Stockholm förra året. (Bild: Trafikverket) Har antalet olyckor och tillbud på järnvägarna ökat eller minskat? Ingen vet konstaterar Statens Haverikommission . Bilden är från urspårningen vid Södra station i Stockholm förra året.

Statens haverikommission målar en dyster bild av tillståndet för säkerheten kring de svenska järnvägarna, i en ny rapport. Transportstyrelsen som har ansvaret för tillsynen har inte resurser att genomföra stickprovskontroller.

Haverikommissonen saknar riktiga stickprovsundersökningar från Transportstyrelsens sida, enligt rapporten "Säkerhet vid arbete i spårmiljö". Transportstyrelsen förlitar sig på att Trafikverket själv ska identifiera och åtgärda brister. Men Haverikommissionen säger också Trafikverket arbete med systematiska arbetsplatskontroller har utvecklats kraftigt.

Enligt rapporten finns det också sådana brister i rapporteringen att det inte går att dra några säkra slutsatser om det går att dra några säkra slutsatser om antalet olyckor har ökat eller minskat under åren. Haverikommissionen har undersökt händelser som inträffat på Trafikverkets infrastruktur vid arbeten av de tre största järnvägsentreprenörerna.

– Det här stärker oss i vår uppfattning att staten behöver ta ett tydligare helhetsansvar och helhetsgrepp när det gäller underhåll på järnvägen, i synnerhet vad gäller att ha kunskap om i vilket skick järnvägen befinner sig i, säger infrastrukturminister Anna Johansson till Ekot i Sveriges Radio.

E-mail:
Publicerad 2014-11-21 16:02 Uppdaterad onsdag, 31 januari 2018 15:10

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!