Rolls-Royce och Google vill köra båt med AI

(Skärmdump från video av Rolls-Royce) Visionen hos Rolls Royce: finsk kapten på land. (Skärmdump från video av Rolls-Royce) Visionen hos Rolls Royce: finsk kapten på land.

Rolls-Royce marina IT-verksamhet, som är baserad i Norden, sluter avtal om att använda Googles plattform för artificiell intelligens, Google Cloud. Den ska hjälpa till att sköta utkiket på framtidens obemannade fraktfartyg, är tanken.

Att upptäcka, identifiera och spåra föremål som fartyg kan stöta på till sjöss – det är vad Rolls-Royce utvecklingsavdelning för fartygs-IT vill att företagets system snart ska klara av att göra själva. Ingenjörerna på området verkar inte minst från Rolls-Royce kontor i finska Åbo och norska Ålesund.

Som stöd för utvecklingen anlitar Rolls-Royce nu Google som leverantör av den så kallade maskininlärningsteknik som ska användas. Google marknadsför den som Google Cloud, och den uppges bygga på samma nätbaserade programvara som många Googleprodukter, exempelvis sökmotorns funktioner för bild- och röstsökning. Idén med maskininlärning är att system ska kunna känna igen mönster som liknar sådana som de stött på tidigare i stora mängder data. En båt framför sig, till exempel. Men systemen ska också kunna väga in data från olika källor tillgängliga på internet.

Rolls-Royce mål är människolösa fartyg, styrda från kontrolltornsliknande centraler på land. Bilden här intill är från en dramatiserad video som tillspetsat illustrerar företagets vision. Men även i närtid är det tänkt att fartygsburna system med sensorer och dataanalys ska kunna bidra till säkerhet och effektivitet för både fartyg och besättningar.

På längre sikt vill Rolls-Royce och Google forska tillsammans, uppger de. De vill bland annat undersöka om taligenkänning och talsyntes är bra sätt för sjöfartens människor och maskiner att prata med varandra.

Publicerad 2017-10-03 12:25

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Mest läst

Cron Job Starts