Ny förarlös gaffeltruck styr sig själv

 Foto: Agilox Foto: Agilox

Företaget Agilox nya förarlösa gaffeltruckserie ONE ska fungera själv, utan ett centralt kontrollsystem.

Österrikiska företaget Agilox kallar konceptet för OCF (Omnidirectional Counterbalanced Forklift(, det vill säga gaffeltruckar som styrs via AI-teknik (artificiell intelligens) men samtidigt kan styra sig själva istället för från en central kontrollenhet. Målgruppen är företag som jobbar med intralogistik och inkommande och utgående lagring.

Den nya styrningstekniken som Agilox använder till sin truckserie ONE, och som beskrivs som en vidareutveckling av AI, kallas för ”svärmningsintelligens” och efterhärmar de principer som styr beteendena hos de djur och insekter som kan röra sig och agera som en enda individ, det vill säga i svärmar eller stim.

Konceptet (OCF) bygger på att truckarna hämtar sin information från operatörens lagerhanteringssystem. Truckarna kan plocka upp pallar, lådor och andra lastbärare på upp till 1500 kilo, transportera dem till destinationen och sätta ner dem på en höjd av upp till 1,6 meter.

Agilox ONE-truckar försörjs av ett litiumjon-batteri och är enligt tillverkaren snabba att ladda – tre minuters laddning ska ge upp till en timmer drifttid.

Agilox första ONE-truckar ska vara klara för leverans till kund under första kvartalet 2021.

Publicerad 2020-09-25 10:59

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!