2,7 miljoner i hyra för hamnen i Lysekil

(Bild: Lysport) SDK har tecknat ett tioårigt kontrakt på Lysekils hamn. (Bild: Lysport) SDK har tecknat ett tioårigt kontrakt på Lysekils hamn.

Det danska logistikföretaget SDK har nu tagit över driften av Lysekils hamn. Företaget har tecknat ett tioårigt hyresavtal, från och med i augusti i år.

– Eftersom SDK Shipping under lång tid har varit den största kunden i Lysekils Hamn, var det naturligt att vända sig till dem, säger Dan Ericsson, vd för Lysekils Hamn i ett pressmeddelande.

SDK är ett danskt sjöfarts- och logistikföretag med cirka 350 anställda samt truckar, fartyg och egna terminaler på över 130 000 kvadratmeter belägna främst i Fredericia, Aabenraa, Køge, Kalundborg och nu också Lysekil. Årlig omsättning är cirka 1 miljard DKK. SDK ingår i företagsgruppen United Shipping & Trading Company, USTC.

SDK siktar nu på att göra hamnen i Lysekil ännu mer attraktiv för hantering av gods. Arrendeavgiften var först hemlig, men SDK valde att visa det tidigare sekretessbelagda kontraktet för P4 Väst. Årsavgiften som SDK Shipping betalar är 2 750 000 kronor. Förutom de två första åren, där bolaget får en avgiftsrabatt på 250 000 kronor.

– Vi är nöjda med kontraktet, säger Mattias Bernerstål, platschef på SDK Shipping till P4 Väst. Vi har en del nystartskostnader för att vi kommer investera, och har investerat i nya maskiner för att få upp kvalitén i maskinparken.

Enligt Leif Schöndell, Lysekils kommundirektör, är hamnens fortsatta drift det viktigaste med avtalet. Att jämföra med andra hamnars arrendekostnader är svårt, menar han.

– Det finns inget exakt sätt att räkna ut det på, det handlar om att titta på vilka kostnader vi har för att underhålla hamnen, säger han 

Publicerad 2019-08-29 10:03

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

10 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
01 apr
EDX
Birmingham, Storbritannien
20 apr
Hannover Messe 2020
Hannover, Tyskland
19 aug