Lösningar på kö för citylogistiken

(Bild: Per Olof Arnäs) Med centrum i centrum. På vänster sida värden Per Olof Arnäs, Vasakronans Jesper Örtengren och forskaren Maria Lindholm (skymd, med sonen Gabriel). Till höger Märta Brolinson, Stockholms stad, och Patrik Nilsson, Bäckebols Åkeri.   (Bild: Per Olof Arnäs) Med centrum i centrum. På vänster sida värden Per Olof Arnäs, Vasakronans Jesper Örtengren och forskaren Maria Lindholm (skymd, med sonen Gabriel). Till höger Märta Brolinson, Stockholms stad, och Patrik Nilsson, Bäckebols Åkeri.

Åkeriet, butiksfastighetsägaren, staden och akademin – Logistikpanelsdeltagarna i Transportnytt 5-2016 föregår med gott exempel vad gäller bred samverkan. Framtidslösningarna trängs men vilka får grönt ljus?

Samlastningscentraler utanför stadskärnor och byggområden, tysta butikstleveranser på natten, parkering som görs om till väg, cykelmotorvägar och lastcyklar, avfallstransporter på vatten ... En lång rad möjligheter kom på tal när Logistikpodden, i samarbete med Transportnytt, samlade en panel i Göteborg kring logistiken i städer och deras kärnor.

Allt är inte framtidsspaning; kring många av lösningarna kunde deltagarna berätta om verksamhet som redan finns i drift eller är på gång. Men är transportörerna tillräckligt engagerade i att vara med och tycka till i planeringen när städerna drar åt trafikregelverket för att mysa till gatumiljön?

Panelen utgjordes av
• Jesper Örtengren, som arbetar med affärsutveckling på fastighetsbolaget Vasakronan,
• Maria Lindholm, forskare inom citylogistik vid samverkansorganisationen Closer, tidigare även på Chalmers,
• Märta Brolinson, ansvarig för långsiktig planering kring godsfrågor, Stockholms stad,
• Patrik Nilsson, driftschef på Bäckebols Åkeri, styckegodstransportör för DB Schenker med cirka 100 bilar i Göteborgstrakten, samt
• Per Olof Arnäs, logistikforskare vid Chalmers, producent och programledare för Logistikpodden.

Denna logistikpanel är den andra i en serie som Logistikpodden och Transportnytt står bakom i samarbete. Du kan höra den på logistikpodden.se. Transportnytt 5-2016 kan beställas från vår prenumerationsavdelning eller köpas som e-tidning. Den första logistikpanelen, som handlade om e-handel, kan du läsa mer om här.

E-mail:
Publicerad 2016-06-16 08:00 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt