Innovationerna avgjorde i Årets truck

(Bild: Mats Udikas) Det blev stort jubel i Jungeheinrichs projektgrupper när det visade sig att de tagit hem titeln Årets truck i två kategorier. (Bild: Mats Udikas) Det blev stort jubel i Jungeheinrichs projektgrupper när det visade sig att de tagit hem titeln Årets truck i två kategorier.

BYD, Crown, Jungheinrich och SSI Schäfer tog hem 2016 års upplaga av Ifoy Award, ”Årets truck”. Prisutdelningen ägde rum på invigningsdagen under materialhanteringsmässan Cemat.

Totalt var det 13 truckar som hade nominerats till titeln Ifoy Award, ”Årets truck”.

– Kandidaterna till Årets truck imponerade på juryn, framför allt med innovation och kundnytta. I det avgörande skedet var det hårsmån mellan de nominerade, sa juryns ordförande Anita Würmser. Juryn består av fackpressjournalister från 25 logistiktidningar. Från Transportnytt deltar chefredaktör Mats Udikas. Transportnytts testredaktör Theo Egberts är jurymedlem utan rösträtt och ansvarig för trucktesterna i Årets truck.  

I år arrangerades tävlingen i fem kategorier. Jungheinrich tog hem priset i två av dem. Företaget fick en av sina utmärkelser för smalgångstrucken EKX 516 i klassen för höglyftande lagertruckar. Det är en 80-volts truck som lyfter förare och laster upp till höjder på 17,5 meter.

Jungheinrich ligger också bakom specialfordonet EJQ 325 som utvecklats särskilt för att hantera hjulaxlar på Deutsche Bahns verkstäder. Det är uppbyggt av standardkomponenter. Fordonet är en tandemlösning uppbyggd av två truckar.

Den amerikanska trucktillverkaren Crown vann i kategorin för låglyftande lagertruckar med sin modell RT4020 på 2 ton. Den har förarplattform och finns med ett chassi som inte är bredare än 780 mm. Därmed är trucken smalare än kortsidan på en europapall vilket gör den mycket användbar i trånga utrymmen  

Kinesiska BYD som är en nykomling i truckbranschen erövrade mästartiteln i motviktskategorin, med en elektrisk truck på 1,8 ton och 80-voltssystem. BYD:s batteriteknik baserad på litium-järnfosfat var avgörande i konkurrensen.

I systemkategorin var det SSI Schäfer som tog hem utmärkelsen för en installation med sin lilla autotruck Weasel hos den schweiziska tredjepartlogistikern Next Level Logistik. Weasel lastar upp till 35 kg och navigerar efter en tejpremsa utlagd på golvet.

Se också www.ifoy.org.

Publicerad 2016-05-31 20:02

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

17 feb
European Shipping Week
Bryssel, Belgien
05 mar
10 mar
10 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
11 mar
Logistics CIO Forum Europe 2020
Amsterdam, Nederländerna