Djuren gillar Sveriges största ekodukt

Ekodukten över E65, här sedd från öster. På bilden är ekodukten precis färdigställd – nu har växtlighet kommit upp. Foto: Trafikverket Ekodukten över E65, här sedd från öster. På bilden är ekodukten precis färdigställd – nu har växtlighet kommit upp. Foto: Trafikverket

För två år sedan byggdes en bro anpassad för viltet – en ekodukt – över E65 i Skåne. Den har visat sig vara en populär passage bland djuren.

Våren 2019 stod Sveriges största planfria passage över en väg för djur – en så kallad ”ekodukt” – färdig över Europaväg 65 strax väster om Skurup i Skåne. EkoduktSk Utvärderingen av ekodukten som Trafikverket nu presenterat visar att djuren gärna använder ekodukten över E65, som är bredare än en vanlig motorvägsbro.

Ett forskarteam har med hjälp av åtta rörelseaktiverade kameror som placerats på och omkring ekodukten följt djurens användning av bron och hur de beter sig.

Resultatet visar att ekodukten fungerar som man hoppats för alla klövviltarter. Den flitigaste besökaren är dovhjort men även vildsvin och rådjur passerar ofta över ekodukten. Kronhjort är inte lika vanligt förekommande. Kronhjort har besökt ekodukten vid 11 procent av de dygn som kameror övervakat bron.

BILDEN T H: Dovhjort är den vanligaste gästen på ekodukten över E65. Foto: Trafikverket

Det finns idag cirka sex ekodukter i Sverige, från Skåne i söder till Norrbotten i norr. Kravet på en ekodukt är bland annat att den ska vara minst 30 meter bred och. Människor bör så långt det går undvika att beträda ekodukter, för att inte skrämma iväg djur.

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2021-05-19 10:08

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021