DB prövar förarlösa godståg nästa år

(Bild: Prorail) Den nederländska Betuwe-godsbanan mellan Rotterdam och Tyskland håller på att byggas ut från två till tre spår. Nu laddar landets banverk för att testa förarlösa tåg med DB Cargo. (Bild: Prorail) Den nederländska Betuwe-godsbanan mellan Rotterdam och Tyskland håller på att byggas ut från två till tre spår. Nu laddar landets banverk för att testa förarlösa tåg med DB Cargo.

Försök med förarlösa godståg kommer att inledas i Holland nästa år. Det är DB Cargo (tidigare känt som DB Schenker Rail) som har ansökt om att få köra tågen på godssträckan mellan Rotterdams hamn och Tyskland, och det nederländska banverket Prorail är med på noterna.

Den så kallade Betuwe-banan, som sträcker sig österut från Rotterdams hamn till den tyska gränsen cirka 16 mil bort, används bara för godstransport. Sajten Worldcargonews uppger att den är väl rustad för förarlös körning genom att den ingår i vad som kallas ERTMS-korridor A och därför har ljussignaler enligt regelverket ECTS nivå 2.

Ett antal tågsajter, såsom Railwayage, återger uppgifter om planerna, som ska ha presenterats vid EU-nätverket Ten-T:s konferens i juni.

Publicerad 2016-08-03 19:19

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!