Asko tecknar avtal om 75 elektriska Scaniabilar

Norska grossistjätten Asko har beställt 75 stycken Scania-lastbilar som går på batteri. (Bild: Scania) Norska grossistjätten Asko har beställt 75 stycken Scania-lastbilar som går på batteri. (Bild: Scania)

Den norska dagligvarugrossisten Asko har gjort en beställning på 75 elektriska distributionsbilar från Scania under de kommande tre åren. Askos mål är att få en utsläppsfri fordonsflotta 2026.

Asko har tecknat ett treårigt ramavtal som gäller leverans av 75 stycken batterielektriska lastbilar. Enligt avtalet mellan företagen ska de gemensamt prova olika tekniker för att elektrifiera transporterna. Tidigare i år har Asko börjat använda fyra bränslecellsdrivna två batterielektriska distributionsbilar från Scania. .

– Vårt mål är att ha en utsläppsfri fordonsflotta 2026. De batterielektriska lastbilarna från Scania är ett viktigt steg på vägen mot fossilfria transporter för Asko, säger Torbjørn Johannson, styrelseordförande i Asko Norge AS i ett pressmeddelande.

– Asko gör nu den typ av åtagande som behövs för att nå Parisöverenskommelsens mål att begränsa den globala uppvärmningen till i första hand 1,5 grader, kommenterar Scanias koncernchef Henrik Henriksson.

Scania uppger också att man kommer att officiellt kommer att lansera sina planer för batterielektriska lastbilar senare under 2020. Företaget förväntar sig att batteritekniken kommer att ytterligare att förbättras och förlänga räckvidden utan att batterierna blir tyngre. Räckvidden för de två batterielektriska distributionsbilar som Scania redan levererat är 120 km.

Publicerad 2020-05-20 12:13

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!