Arla fördubblar klimatmål

Det nya målet omfattar all logistik och distribution. Foto: Arla Det nya målet omfattar all logistik och distribution. Foto: Arla

Mejerikoncernen Arla siktar på att minska utsläppen från all sin verksamhet med 63 procent till 2030. Bland annat ska företagets fordon konverteras till fossilfria lösningar. 

Det nya målet innebär en fördubbling av det tidigare 30-procentiga målet, och dessutom har det nya målet godkänts av det så kallade Science Based Targets-initiativet — något som i korthet innebär att målen överensstämmer med de minskningar som krävs för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 °C i enlighet med Parisavtalet. 

Det nya målet omfattar all produktion, logistik och energianvändning — däribland all distribution. I Sverige har Arla redan ställt om alla sina egna transporter till fossilfria bränslen och köper förnybar el på mejerierna. Nu följer globala Arla efter, med produktion och distribution i flera andra länder. 

De globala planerna uppges inkludera en övergång till fossilfria bränslen för hela flottan av mjölkbilar och distributionslastbilar och en övergång till förnybar el och lågenergilösningar för företagets produktionsanläggningar och kontor.

Följande nyckelmål gäller för logistiken:

- Konvertera Arlas egen flotta av mjölkbilar och distributionslastbilar till fossilfria lösningar genom biodiesel, biogas och elfordon.
- Minska körsträckan genom optimerade rutter.
- Uppmuntra logistikleverantörer till att minska sina utsläpp.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2022-01-12 10:23 Uppdaterad onsdag, 12 januari 2022 10:24

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021