FAKTA. Vi har nog alla sett ord som Miljöbyggnad, BREEAM och LEED fladdra förbi när vi läst om nya logistikbyggnader — men vad betyder de egentligen? Vi reder ut begreppen!
Det finns en mängd olika system för miljöcertifiering av byggnader runt om i världen. Ett flertal av dem används i Sverige. Det saknas nämligen en etablerad standard, jämförbar med ISO-certifiering av till exempel arbetsmiljö eller miljöledning. Systemen skiljer sig åt och löser delvis olika problem.
Gemensamt för certifieringssystemen är att de siktar på att hålla nere de negativa effekterna som våra byggnader har på människor och miljö. Effekterna uppstår både under byggfasen och vid användningen.
Skillnaden mellan ett certifierat och ocertifierat projekt kan vara stor eller liten. Det kan i vissa fall avgöras av bara något eller några krav som inte uppfylls.
Trots epitetet är inte ens så kallade miljöbyggnader sammantaget positiva för miljön, jämfört med att inte bygga. Det är i jämförelse med ocertifierade projekt som de utmärker sig.
Certifierare övervakas inte av någon myndighet, såsom Swedac när det gäller många andra certifieringar. Det närmaste som finns istället är bygg- och fastighetssektorns medlemsorganisation Sweden Green Building Council (SGBC). Med bred förankring är de en ledande aktör när det gäller att utveckla certifieringssystem. De bedömer byggnader och utfärdar certifikat mot flera system.
Några av de viktigaste systemen sammanfattas nedan. Det finns fler system än dessa hos SGBC och andra aktörer.
Miljöbyggnad
Det mest använda certifieringssystemet i Sverige, kanske tack vare att det utvecklats i Sverige och passar svenska regler och praxis. Omfattar energi och klimat, inomhusmiljö, utomhusmiljö och cirkularitet.
Certifieringen anses vara relativt enkel och kostnadseffektiv. Allt ska verifieras i färdig byggnad. Finns i två versioner, för nya och befintliga byggnader. Graderas i tre successivt mer krävande nivåer. Nivån brons ligger i nivå med rådande lagkrav och rekommendationer. Silver och guld ställer successivt högre krav på engagemang och miljöprofil.
Bland nybyggda lagerbyggnader är Miljöbyggnad Silver bland de mest använda certifieringarna. Ett aktuellt sådant exempel är den logistikfastighet på 18 000 kvadratmeter som SLP för närvarande uppför i Stigamo södra i Vaggeryds kommun.
BREEAM-SE
BREEAM kommer från Storbritannien och är utvecklat av vinstdrivande Building Research Establishment (BRE). EAM står för Environmental Assessment Method. Denna certifiering används över hela världen och är enligt SGBC det vanligaste systemet i Europa. Finns för nya och befintliga byggnader.
BREEAM-SE är SGBC:s svenska version. Det bedömer många aspekter av byggnaden, inte bara energianvändning, inomhusklimat och materialval utan även till exempel vattenhushållning, avfallshantering och fastighetens läge i förhållande till allmänna kommunikationer. Det framhålls som en fördel att certifieringen är internationellt gångbar.
Byggnaderna kan certifieras på någon av fem nivåer från Pass till Outstanding. Den näst högsta nivån, Excellent, är vanlig bland svenska nybyggda lagerbyggnader. Två exempel är Panattonis logisktikanläggning i Enköping och Catenas kommande byggnation i det som kallas Logistikposition Ramlösa.
LEED
LEED står för Leadership in Energy and Environmental Design. Enligt amerikanska U.S. Green Building Council som står bakom är det världens mest använda certifieringssystem för byggnader. Omfattningen liknar BREEAM, men det finns fler varianter som kan väljas för att passa alla typer av byggnader.
Det finns ingen svensk anpassning, men SGBC är officiell samarbetspartner. Är internationellt gångbar men förefaller vara mindre använt för svenska nybyggda lagerbyggnader.
GreenBuilding
Inriktat enbart på energianvändning och energieffektivisering. Eftersom det omfattar ett mindre område blir processen till certifiering enklare och billigare. Ursprungligen ett EU-initiativ.
SGBC ser fördelar med de bredare systemen och fasar ut GreenBuilding under 2025.
Fotnot: Faktakoll gjord av avdelningschef Carolina Larsson, Sweden Green Building Council.
—————————————————————
FAKTA: BLIR CERTIFIERADE BYGGNADER DYRARE?
– Det kan verka givet att miljöcertifierade byggnader blir dyrare, men är det så enkelt?
– Nja, å ena sidan kostar certifieringen i sig en del och likaså processen dit. Det kan även bli dyrare att överträffa de grundläggande kraven på nybyggnationer.
– I den andra vågskålen ligger att kostnaderna för driften sannolikt blir mycket lägre, något som blir allt mer värdefullt i framtiden om driftskostnaderna generellt stiger. Det kan därför gå att få ut högre hyra. Det kan i sin tur bidra till ett högre värde på byggnaden. Dessutom kan finansiärerna begära något lägre ränta för så kallade gröna lån till certifierade byggnader.
– På sista raden kan det alltså bli billigare, både för ägarna och hyresgästerna.
—————————————————————
FAKTA: SWEDEN GREEN BUILDING COUNCIL
– En medlemsorganisation för företag och organisationer inom den svenska bygg- och fastighetssektorn. Grundades 2009 av 13 företag och har nu runt 400 medlemmar från hela samhällsbyggnadssektorn. Medlemmarna kan delta aktivt i råd och nämnder.
– SGBC erbjuder certifieringssystem och gör cirka 1 000 preliminära certifieringar, certifieringar och verifieringar per år i olika system. Erbjuder kurser och möjligheter till nätverkande.
– Motsvarande Green Building Councils finns i över 70 länder och hålls samman av paraplyorganisationen World Green Building Council.