Uppackningen åt upp för mycket av den svenska butikspersonalens tid, så med förvåning fick indiska leverantörer ta emot uppmaningen att packa glas och keramik mindre försiktigt.
Årets upplaga av TTFs Stora lagerdagen bjöd på logistikinsikter även från en rad andra branscher. Fall där lagerägare slagit i taket gavs särskilt utrymme.
Att logistikutmaningar ser olika ut framgick med all tydlighet när TTF Forum för logistik höll sitt årliga seminarium Stora lagerdagen i Stockholm på onsdagen. Att frigöra butikspersonalens tid från varuhantering till kundmöte innebär för Indiska magasinet en lång rad åtgärder, hela vägen från indiska leverantörer och distributionscentra. Att våga minska emballagemängden väsentligt även om det innebär risk för ökat kross var ett exempel som koncernens logistikchef Anders Linnarsson kunde lyfta fram. Enkla kartongkryss skyddar sköra vaser tillräckligt väl även utan silkespapper, konstaterade han. Sortering för direktleverans till butik görs redan i Indien, men att hitta rätt balans mellan volymer direkt till butiker respektive till svenskt centrallager är en viktig utmaning.
För företaget 20:20 Mobile, som omsätter 6 miljarder kronor som distributör av huvudsakligen mobiltelefonprodukter, hörde säkerheten till de tuffaste utmaningarna när företaget skaffade nytt lager. Kilenkrysset i Rosersberg utanför Stockholm blev platsen för företagets cirka 10 000 nya kvadratmeter. En musikanläggning för i storleksordningen 150 000 kronor blev en otippad men framgångsrik investering i en arbetsmiljö där medarbetarna är förbjudna att bära egna telefoner eller musikspelare, berättade lagerchefen Felix Engfeldt.
Magnus Carlsson från Constructor gav en mer översiktlig bild av ställ och metoder som företag kan överväga när de vill få plats för mer gods på mindre yta. Efterhandsbyggda entresolplan med traditionella ställ för mindre frekventa varor är fortsatt mycket populära ute i den svenska verkligheten, kunde han rapportera. Till de alternativa lösningarna som kan ta 40–60 procent mer gods per yta än vanliga ställage hör så kallade fifo-system med rullfack, där lageroperatören ställer in varorna och åkarna tar ut dem i andra änden. De är i vissa fall mycket framgångsrika, men Magnus Carlsson rekommenderade hugade att först tala med sina truckleverantörer. Tiltbara gafflar är nästan alltid att rekommendera, framhöll han.
Till dagens många ämnen hörde även insikter i Scanias världsomspännande emballagehanteringsapparat, och nyttan för företag i att ta till sig av Toyotas berömda kvalitetssystem. Avslutade gjorde mat- och dryckeshistorikern Edward Blom med en historik kring den mångåriga lagring av mat som varit kutym under det mesta av Sveriges historia. Behovet av buffertar, och strikta först-in-först-utsystem, gjorde att flera år gammalt bröd hörde till den vanligaste födan i århundraden. En drömepok för lagerhållare, eller kan vi glädja oss åt att vi fått upp flödeseffektiviteten?
Cirka 60 personer deltog under konferensdagen, som hölls på Garnisonen i Stockholm den 26 september.
Alexander Kristofersson