Världspremiär för transport på skogsväg med eldriven timmerlastbil — ”ett första steg mot att ställa om på bredare front”.
Som Transportnytt tidigare rapporterat har skogsindustribolaget SCA sedan i somras använt sig av en eldriven 80-tons timmerlastbil från Scania för trafik i Västerbotten. Lastbilen har gått i en slinga mellan en virkesterminal i Gimonäs och SCA:s bruk för förpackningspapper i Obbola utanför Umeå.
Nu har nästa steg i projektet genomförts, där en historisk första transport har skett från en avverkningsplats i skogen till nämnda bruk i Obbola.
Eltimmerbilen körde två transporter, den ena med en totalvikt på 64 ton och den andra med en totalvikt på 70 ton.
— Den har fungerat väldigt bra och feedbacken från förare har också varit positiv både när det gäller köregenskaper och att den ger en tystare arbetsmiljö, säger Susanne Rutqvist, som är ansvarig för SCA:s klimatarbete, om ellastbilen från Scania.
Enligt Susanne Rutqvist har projektet redan gett tydliga insikter i utmaningar med elnätet. Exempelvis har SCA inte kunnat uppföra en laddstation på terminalen i Gimonäs, varför eltimmerbilen i dag enbart kan laddas på Obbolas industriområde.
— Vi har jobbat framgångsrikt för fossilfrihet på våra industrier och det är uppenbart att näringslivet både vill och kan ställa om även de tyngsta vägtransporterna. Just nu är elinfrastrukturen det största hindret och det behöver skapas förutsättningar att ladda på terminalerna. Terminalerna är hubbar för trafiken, så det är där man får bäst nytta av laddare, kommenterar Susanne Rutqvist.
Enligt SCA och lastbilens förare Göran Grundberg gick transporten alldeles utmärkt.
– Det gick väldigt bra att köra och jag upplevde ingen större skillnad trots att det var en skogsbilväg. Bilen gick lika tyst och mjukt som vanligt trots att det var snö och lite is på vägen, kommenterar chauffören Göran Grundberg som är ägare av Grundbergs åkeri som kör eltimmerbilen åt SCA.
Han tillägger:
– Tänk, det var inte många år sedan man började prata om eldrift på timmerbilar. Då kändes det långt bort men nu är vi redan här och ser det i verkligheten. Utvecklingen går fort!