Lokalbefolkning och myndigheter kräver stopp för budföretagens varulager i citykärnorna. ”Vi klarade oss alldeles utmärkt även innan q-handeln, eller hur?.”
Dark stores kallas de centralt belägna varulager varifrån last mile-företag kan leverera livsmedel och annat på mycket kort tid. Kännetecknande är att allmänheten inte kan handla direkt i dark stores-lagren, utan att de endast fungerar just som lager. Svenska aktörer med dark stores i såväl storstäder som på mindre orter är bland annat Foodora, Wolt och Kavall.
I Frankrike har nu regeringen beslutat att dark stores-lokalerna ska klassas just som lager och inte som butiker.
Klagomål och oro
Enligt BBC innebär detta att merparten dark stores troligen kommer att behöva stängas i städer som Paris, där boende klagat på oväsen från varulagren och kommunala tjänstemän har oroat sig över lagrens negativa påverkan på stadslivet.
Regeringens beslut betyder nämligen att landets städer nu kan förbjuda budföretagens dark stores i citykärnorna genom att hänvisa till stadsplaneringsbestämmer.
— Så snart förordningen har klubbats igenom finns det ingen tvekan. Då kommer dark stores att officiellt klassas som lager, inte som butiker, vilket innebär att städerna får mandat att agera mot varulagren om man så önskar, säger Olivia Grégorie, den franska ministern med ansvar för småföretag, enligt BBC.
”Hur vill vi ha det?”
Camille Augey är biträdande stadschef i Lyon, där man i likhet med Paris har velat kunna agera mot de centrala varulagren. Hon säger följande till BBC:
— Det är inte bara en fråga om buller och trafikproblem. Det handlar om samhället i stort. Vi måste fråga oss hur vi vill ha det. Måste varje behov tillfredsställas omedelbart, oavsett vilka konsekvenser det får? Behöver vi verkligen det där pastapaketet eller den där schampooflaskan klockan elva på kvällen? Kan det verkligen inte vänta till imorgon?
Hon fortsätter:
— Vi klarade oss alldeles utmärkt även innan q-handeln, eller hur?