NY PÅ JOBBET. Möt Magnus Eriksson, ny vd för Vänerhamn.
58-årige Magnus Eriksson hade egentligen inga direkta planer på att byta jobb. Som fabrikschef för en kalkgruva i Glanshammar utanför Örebro trivdes han alldeles utmärkt.
— Men så öppnades en dörr och det visade sig vara det här intressanta jobbet, och det ena gav det andra. Så nu är jag här och känner mig oerhört energifylld inför denna spännande utmaning, säger Magnus Eriksson som tillträdde tjänsten som vd för hamnbolaget Vänerhamn den 5 maj.
— Det är förstås mycket nytt att sätta sig in i, inte minst med tanke på att jag har min yrkesmässiga bakgrund inom basindustrin — inte inom sjöfart eller hamn. Samtidigt har jag jobbat mycket med logistik tidigare, så hamnmiljön i sig är väldigt bekant för mig. I övrigt vad gäller sjöfart — ja, det kan dom ju redan här.
Bred erfarenhet
Enligt Magnus Eriksson har han ”betat av det mesta” inom basindustrin, främst inom skogs- och pappersmassaindustrin samt gruvindustrin.
— Först var jag hos Stora Enso i många år, där jag jobbade med allt från teknik, process och utveckling till kvalitet, marknad och logistik. 2015 gick jag vidare till den schweiziska industrikoncernen Omya, där jag byggde upp en svensk inköpsorganisation och därefter var inköpschef för Sverige.
Inom Omya fanns även dotterbolaget Björka Mineral, vars kalkgruva i Glanshammar Magnus Eriksson så småningom blev chef över. När Omya sålde Björka Mineral till Nordkalk för ett par år sedan, så följde Magnus med och fick en ny arbetsgivare i form av Nordkalk.
— Jag var fabrikschef för Glanshammar-gruvan i 4-5 år, där jag var chef för ett 50-tal anställda. Många av de anställda var ”gruvgubbar” som var över 60 år, så jag brukar säga att har man varit ansvarig för driften och arbetsmiljön i en gruva — ja, då blir man van vid att hantera det mesta.
Trygg med nya positionen
Den långa bakgrunden från basindustrin gör att Magnus Eriksson känner sig trygg med den nya positionen som vd för Vänerhamn — även om det är en komplex organisation med dess fem hamnar runt Vänern och cirka 120 anställda.
— Jag känner att jag är i helt rätt läge i livet för ett sådant här jobb. För 30 år sedan kanske man hade haft en annan inställning och syn på vad ett vd-uppdrag innebär. Men efter alla år inom industrin vet jag att jag klarar av alla tänkbara utmaningar i ett sådant här uppdrag. Jag känner mig prestigelös och trygg i att jag kan vara med och utveckla organisationen och bygga hamnbolaget vidare.

För Vänerhamns del kommer man som bekant att påverkas när de nya slussarna i Trollhättan byggts färdigt några år in på 2030-talet. Då kommer såväl längre som bredare fartyg att kunna trafikera Vänern.
— När jag jobbade på Stora Enso så tittade vi på att ta upp kemikalier sjövägen via Göta älv och Vänern till pappersbruken. Då föll det på att fartygen inte var tillräckligt stora. Men med de nya slussarna och den nya kapaciteten blir det plötsligt möjligt. Då blir det en lönsam affär, säger Magnus Eriksson som exempel på vad de nya slussarna kommer att innebära för Vänerhamn.
Investeringar krävs
Den ökade kapaciteten ställer också krav på investeringar i exempelvis nya kajer, hamnanläggningar och kranar. Exakt hur och vad som ska prioriteras ber dock den nye hamn-vd:n att få återkomma till.
— Det är lite för tidigt att säga så här kort tid in på nya jobbet. Men jag vet att vi sedan tidigare också har en underhållsskuld, så det finns saker att göra, säger Magnus Eriksson och tillägger att Vänerhamn har en relativt ny faktor att ta hänsyn till när det gäller kommande investeringar.
— Med omvärldsbilden och Sveriges Nato-inträde gäller det för oss att se över skalskydd och annat. Tyvärr måste vi också planera för att våra hamnanläggningar kan hantera försvarsrelaterade transporter om det skulle behövas. Kan man till exempel lasta av en stridsvagn på 50 ton på våra kajer? Den typen av frågor måste vi hantera, även om det är ovant. Det är vårt samhällsansvar.
Längre beslutsprocesser
En ytterligare ny aspekt för Magnus Eriksson att hantera är relationen till ägarna. Eftersom Vänerhamn ägs av fem kommuner runt Vänern samt Lantmännen har man här ett lite annat synsätt på verksamheten än vad den nye hamn-vd:n är van vid.
— För Vänerhamns del handlar det om bredare perspektiv än inom industrin och dess kvartalsvärld. Här är det längre beslutsprocesser och allt handlar inte bara om kortsiktiga vinstkrav. Istället ska vi vara en part som kan bidra i samhället och stötta vår industri på bästa möjliga sätt.

Magnus Eriksson har i skrivande stund precis hunnit installera sig på hamnbolagets huvudkontor i Karlstad och ska inom kort besöka övriga hamnar i Kristinehamn, Otterbäcken, Lidköping och Vänersborg.
— Det händer otroligt mycket spännande runt Vänerregionen, som exempelvis Moelvens nya pelletsfabrik i Kristinehamn, Lantmännens fabrik för sockerärtsprotein i Lidköping och den kommande batterifabriken i Mariestad, säger han och avslutar:
— Pappersbruk, skogsindustri och gruvor är mogna industrier som kommer att bestå, det gör att vi ser långsiktigt på verksamheten. Och fraktat gods på Vänern har man gjort i många hundra år, så det ska vi fortsätta med.
————————————-
FAKTA: NY PÅ JOBBET
Vem: Magnus Eriksson
Vad: Ny vd för Vänerhamn
Var: Karlstad
Bakgrund: Fabrikschef för kalkgruva i Glanshammar; kvalitetsingenjör, process- och utvecklingsingenjör mm inom Stora Enso; inköpschef mm inom Omya
Övrigt: 58 år, i bor i Karlstad med sambo, har två barn och tre barnbarn